Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ХРАМУ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ХРАМУ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ У недељу по Богојевљењу, 26. јануара 2020. године, Његово Преосвештенство Епсикоп шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Преображења Господњег у Смедеревској Паланци.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, протојереј-ставрофор Драгиша Савић, игуман манастира Пиносава - Петар (Драгојловић), протонамесници Драган Милутиновић, Драган Икић, Слободан Сенић, Влада Бранисављевић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Јован (Прокин), ђакон Милош Никодијевић, који је на овој Литургији рукоположен у чин свештеника, ђакон Владимир Степановић, као и многобројни народ који је дошао да се помоли са својим епископом и причести Светим Тајнама.

Владика је у својој Богом надахнутој беседи објаснио верном народу да се данас завршава прослављање празника Богојављења. Подсетио је да се Бог људима јављао и јавља, али да то зависи од нас људи да ли ћемо га видети и осетити у душама својим. Осврнувши се на Јеванђелско зачало које се читало на светој Литургији, Владика је нагласио да, како Јован Крститељ, тако и Господ Исус Христос почињу своју проповед речима: “Покајте се”. “Покајање је потребно свима нама, јер нема човека који не греши. Људи који одбијају покајање, за њих нема места у Царству Божијем”, нагласио је владика, “грех и зло рањавају душу , а Господ је тај који је исцељује. Грех помрачује разум, ствара грамзивост и безосећајсност у човеку - којег Јеванђеље назива “људима који седе у тами и сени смртној”. Сви људи су просвећени светлошћу Христовом, само је на нама хоћемо ли се одазвати на покајање на које смо позвани”, истакао је епископ.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У поуци коју је упутио новорукоположеном свештенику Милошу, владика је нагласио да нема већег дара него да неко буде узведен у чин свештеника. Рекао му је да без вере не може бити ни сведок ни проповедник Божији. Замолио га је да чува благодат коју ће добити, а да ће је сачувати ако буде живео по вери. Владика га је упутио да куца на срце сваког човека, јер ће за њега човек дати одговор на суду Божијем.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

Владимир Степановић, ђакон