СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СОПОТУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СОПОТУУ месопусну недељу, 23. фебруара 2020. године, када наша Црква молитвено прославља светог свештеномученика Харалампија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован началствовао је евхаристијским сабрањем у Сопоту.

Архијереју су саслуживали: протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, протојереј Новак Илић, протонамесник Марко Стевановић и протођакон Иван Гашић.

Лепоту Литургијског сабрања увеличали су чланови певачког друштва “Србски православни појци” из Београда.

У својој беседи Епископ Јован рекао је да се налазимо на самим вратима Великог и Часног Васкршњег поста, на који нас већ неколико недеља Црква припрема и даје нам примере и поуке како треба да се припремамо за један период од кога нам зависи како ћемо да се сретнемо са празником Васкрсења, односно како да се сретнемо са Васкрслим Христом. „Ових недеља смо у Цркви могли да чујемо предивна и поучна Јеванђеља, где нас у првој недељи црква позива на смирење, а у другој недељи, тј. недељи О блудном сину, Јеванђеље нам говори да смо сви грешни, али да је Бог велики и да Бог хоће и жели да опрости свакоме човеку који се искрено покаје, односно ономе који у речима молитве Опрости ми Боже истински види сво своје унутрашње стање, стање душе, стање срца, стање ума, стање разума. Кроз овај период припрема, Црква нас опомиње да више мислимо на небо него на земљу, да више мислимо на Бога и друге људе него ли на саме себе, да више мислимо на душу него што мислимо на тело. Црква нас у овом периоду учи да разум свој усмеримо ка Богу, да разум свој припремимо да слушамо Бога, али нас Црква учи и да осим богоразумља обратимо пажњу на богоделање, тј. да све оно што деламо, све оно што радимо да буде на славу Божију и да буде на наше спасење”, истакао је Епископ Јован.

Преосвећени Владика је додао да данашње Свето Јеванђеље пред нас износи историју целога света, историју целог човечанства и сваког човека понаособ. „Кроз данашње Јеванђеље Црква нам је објавила и какав ће бити тај крај овога света када Господ поново дође на земљу да суди живима и мртвима. Тиме нам Јеванђеље показује да ће се дело Божанске љубави којом је Господ створио свет овај и човека у њему, завршити праведним судом Божијим. Међутим, у њему се спомиње и страшни суд Божији који ће бити у дан Христовог доласка, и биће страшан за човека који не верује у Бога, за човека који није живео вером, него је веру претварао само на језику и на речима, биће страшан суд за бунтовнике и за расколнике у Цркви Христовој. Данашње Јеванђеље нам даје одговор на питање која и каква је вага којом ће се мерити дела људска. Сам Христос нам сведочи да је та вага у ствари наше христољубље, тј. наше човекољубље. То значи да у сваком човеку треба да видимо Христа, и то је једна страна ваге, а друга страна је супротна овом братољубљу, супротна христољубљу, а то је самољубље, када човек почне да само воли себе, да само види себе. Јеванђеље нам говори који је пут којим идемо ка Христу и који је пут који нас одваја од Христа. На нама је да одаберемо пут којим ћемо поћи. Прочитано јеванђелско зачало нам казује и како можемо да се спасемо, а то је да гладнога нахранимо, жеднога напојимо, голога оденемо. Зато свети Јован Златоусти каже да је наше спасење у рукама наших ближњих. Само кроз добро ми ћемо добро и примити.

Нека нам Господ помогне и ова поука, као и овај период да се заиста припремимо и пост започнемо са молитвом и добрим делима, како би се заиста зарадовали Васкрсењу Христовом”, закључио је Епископ Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Евхаристијског сабрања, заједничарење је настављено на трпези љубави.

вероучитељ Бојан Миленовић