СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КОРАЋИЦИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КОРАЋИЦИУ суботу, 27. јуна 2020. године, када наша Света Црква прославља и празнује Светог пророка Јелисеја и Светог Методија Цариградског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Кораћици.

Епископу су саслуживали: умировљени парох младеновачки протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, игуман манастира Пиносава јеромонах Петар (Драгојловић), Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, протојереј Александар Марковић, јереј Бојан Вићовац, јереј Милутин Гашевић и протођакон Иван Гашић.

Лепоти богослужења допринели су “Српски православни појци”.

У својој надахнутој беседи наш Владика је упознао верни народ са важношћу читања и живљења у складу са Књигом над књигама – Светим Писмом. Епископ је подсетио на важну Јеванђељску мисао, да не чинимо другима оно што сами не желимо да нам други чини. Уколико дар живота по Јеванђељу злоупотребимо онда ће нам свако наше деловање бити неуспешно, а нама самима ће бити тесно, немирно и неспокојно у нашим животима. Истакнуто је да се у Светописамској поруци народ позива на живот у љубави и миру, а да смо ми дужни да те дарове усвојимо, стално умножавамо и преносимо у свет. Владика Јован је подучио присутне вернике овог знаменитог космајског села да љубављу према Богу и према другим људима ми на најбољи начин можемо мир сачувати у себи и пренети свету. Беседа је закључена чињеницом да смо ми позвани да у овом свету и животу изображавамо начин постојања Свете Тројице, које се базира на слободи и љубави.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Након причешћа великог броја верника заједничарење је настављено на трпези љубави, коју је припремио парох кораћички јереј Жељко Милић.

Након агапа Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован обишао је радове на монашком конаку у Јагњилу.

јереј Марко Јефтић