Одштампајте ову страницу

ДУХОВНА РАДОСТ У КРАГУЈЕВАЧКОЈ БОГОСЛОВИЈИ "СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТА"

ДУХОВНА РАДОСТ У КРАГУЈЕВАЧКОЈ БОГОСЛОВИЈИ "СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТА"У среду, 1. јула 2020. године, у храму Светог Јована Златоустог у крагујевачкој Богословији, свечаним вечерњем началствовао је Преосвећени владика Јован, и у наставку службе је професора појања Немању Старовлаха замонашио у чин мале схиме давши му име Василије, по острошком чудотворцу.

Након вечерњег богослужења архимандрит Нектарије (Татарин), игуман манастира Средиште, привео је новог монаха, и гарантовао заветима, које је монах Василије положио пред Господом и Владиком.

У духовној поуци, Преосвећени Владика је говорио о монаху као Анђелу у телу, и о томе како монашки призив није тренутан, и да та жеља треба да сазрева у човеку. Темељ монашког живота јесте Бог, и тежња за спасењем у васкрслом Христу. Такође, завет целомудрености јесте тежња за стицањем мудрости, мудрости која долази одозго, која је Сам Христос. Преосвећени Владика је говорио и о осталим монашким заветима, заветима послушности и нестицању. Монаши пут је узак, тесан, трновити, али на том путу је Сам Христос који уводи у Царство Божије.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Духова радост наставила се за трпезом љубави у трпезарији крагујевачке Богословије.