Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВА СВЕТЕ ПЕТКЕ ТРНОВЕ У ЛАПОВУ

ПРОСЛАВА СВЕТЕ ПЕТКЕ ТРНОВЕ У ЛАПОВУСвета Преподобномученица Параскева Римљанка се родила у Риму у другом веку и живела је у време цара Антонина. Оставила је великог духовног трага у Италији својим мисионарењем, а њен култ се често мешао са истоименом светом Параскевом која се слави 27. октобра по новом календару. То се најочигледније види по самом називу који јој је народ наденуо-Трнова Петка. Наиме, тог дана се слави и пренос моштију поменуте свете Параскеве Епиватске из Трнова и у Трново.

Већ годинама је у Лапову традиција да колачар ове славе буде неко из Општине, а ове године је то био господин Милан Хршум. Због тренутне ситуације везане за болест короне није било послужења, а свету Литургију су служили протојереји-ставрофори Србољуб Марковић и Миленко Стикић, као и јереј Ивица Камберовић, уз саслужење ђакона Марка Арсенића.

Богослужење је својим појањем увеличао хор Свети Јован Дамаскин при лаповском храму.

О значају ове велике светитељке беседио је јереј Ивица Камберовић.

После заамвоне молитве верујући народ је ишао на челу са свештенством у троструки литијски опход око храма, а затим је пресечен и славски колач. После отпуста верном народу, кога је било у великом броју, подељена је нафора и сви су примили благослов од свештеника.

Протонамесник Горан Живковић