СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВЕЛИКОЈ КРСНИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ВЕЛИКОЈ КРСНИУ суботу 5. септембра 2020. год. када наша Црква прославља и празнује Оданије Успења Пресвете Богородице, као и Светог свештеномученика Иринеја и Светог мученика Лупа, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице у Великој Крсни.

Епископу су саслуживали: јеромонах Петар (Драгојловић), протојереји-ставрофори Драгољуб Ракић и Жељко Ивковић, протојереји Дејан Давидовић и Петар Лесковац, јереји Живан Жујевић, Горан Лукић и Бојан Вићовац и јерођакон Василије (Старовлах).

Пре евхаристијског сабрања Епископ Јован је освештао Часни крст на улазу у село из правца села Селевца. Литургију су увеличали Српски православни појци из Београда. Током Малог входа наш Архијереј је рукопроизвео надлежног пароха Живана Жујевића у чин протопрезвитера.

У својој беседи Епископ Јован је говорио о значају живота Пресвете Богородице кроз призму празника Успења чије смо оданије данас прославили. Владика је тумачио и одломак из Јеванђеља у којем се говори о Марти и Марији, као вечитом примеру и подсетнику свима и у свим временима да су хришћани дужни да и поред свих сметњи и смутњи изаберу добри део, који им се неће одузети. Љубав према Богу, која је извор сваке љубави према другим људима и творевини, је изнад свега. Та љубав не потире обавезе и одговорност коју људи имају у околностима у којима живе. Човек се често у лажним дилемама, живи у црно-белом свету опредељења и одлука. Реч Господња поучава и то да све дилеме могу бити решене, ако се само поставе исправни приоритети. “И–и” је често невидљиво и неприметно сакривено иза наметљивог и тешког “Или–или”. Зато је наша душа оно што је недоступно свакој власти и сили овога света и душа је оно што морамо Богу предати и посветити. Наш Епископ је беседу закључио речима да одлучивање за Бога значи стално узрастање и унапређивање нашег духовног живота, унапређивања без којег би дошло до закржљавања наше душе.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Након Причешћа великог броја верника овог шумадијског села за заслуге за обнову великокршљанског храма и подизање Часног Крста одликовани су орденом Вожда Карађорђа господин Миланче Милићевић, а Архијерејском граматом захвалности господин Живослав Обрадовић, обојица из Велике Крсне. Након Литургије заједничарење је настављено на трпези љубави, коју је припремио парох великоршљански протојереј Живан Жујевић.

јереј Марко Јефтић