Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СЕЛУ ДОБРОВОДИЦЕ ПОВОДОМ СЛАВЕ ХРАМА САБОРА СРБА СВЕТИТЕЉА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СЕЛУ ДОБРОВОДИЦЕ ПОВОДОМ СЛАВЕ ХРАМА САБОРА СРБА СВЕТИТЕЉАУ недељу, 13. септембра 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Сабора српских Светитеља у селу Доброводица надомак Баточине, архијерејско намесништво лепеничко.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Спасоје Јанковић, протојереј-ставрофор Звонимир Витић, протојереј Срећко Зечевић, архијерејски намесник лепенички, протонамесник Саша Антонијевић и протођакон Иван Гашић.

Пре почетка Свете Литургије, Епископ Јован је освештао нову црквену салу и канцеларијски простор.

Након јеванђелског зачала, Епископ Јован је тумачио недељно Јеванђеље о свадби царевог сина: “Браћо и сестре, свако од нас ће бити истеран из Царства Небеског исто као што је био истеран и онај човек, јер није имао свадбено рухо. То није одећа коју ми носимо, већ се подразумева духовно рухо, а то су врлине којима човек треба да буде украшен. Врлине су: вера, нада, љубав, милосрђе... Оне чине наше унутрашње рухо преко којег ће нас Господ препознати”. Затим, владика је говорио о проблему данашњег човека, који се односи на загушење врлинског живота: “Данашњи човек је загушио свој врлински живот, јер се одвојио од причешћа и трпезе коју је Господ спремио. Било да смо свештеници или обични верници, шта смо без Цркве, без богослужења? Како будемо Господу рекли да смо гладни, Он ће нас подсетити да је трпеза већ била спремна, али да се нисмо одазвали. Закључујући своју проповед, Епископ је подсетио да је потребно да се учимо вери и Цркви: “Сви наши дивни светитељи, почев од Светог Саве, па до данашњег дана, учили су се правим хришћанским вредностима. Они су се одазвали на Господњи позив и ушли у Царство небеско. Због тога је потребно да им се молимо, како би нам помогли да им се придружимо. Они сада гледају Бога, јер су га за време земаљског живота слушали”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Након крсног хода и резања славског колача, уследила је трпеза љубави, припремљена од свештеника Радосава Петровића и мештана села Доброводице, који су својим несебичним помагањем помогли изградњи новог трпезара.

Лазар Марјановић