Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЧИ КРАГУЈЕВАЧКОЈУ четвртак, 24. септембра 2020. године, када прослављамо преподобну Теодору Александријску, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Рачи крагујевачкој, архијерејско намесништво рачанско.

Епископу Јовану су саслуживали: Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј Радосав Глишић и јереји Младен Ђурановић и Ивица Камберовић, као и протођакон Иван Гашић и ђакон Марко Арсенић.

За певницом су певали већ надалеко познати “Српски православни појци“.

Епископ Јован је овом приликом рукопроизвео пароха јарушичког, јереја Младена Ђурановића у чин протојереја. Том приликом он му је одржао пригодну беседу у којој је рекао да су црквена одликовања само делом слична са осталим. Наиме, док се остала добијају за учињена добра дела, код црквених је нагласак на подстицају за даље служење Богу. Затим га је саветовао рекавши му да је трпљење највећа врлина и да има љубави у себи.

После прочитаног Јеванђеља о жени ухваћеној у прељуби Епископ шумадијски Г. Јован је одржао беседу у којој је нагласио да се Бог увек радује кад се окупљамо у храму и саборно се молимо јер у Светом Писму пише: “Где су двоје или троје окупљени у моје име ту сам и ја са њима". У храму смо да пре свега заблагодаримо Господу који нам је подарио нови дан и живот уопштено. Само неблагодаран човек не признаје Бога као Створитеља. Заједница са Богом је када се сви причестимо, јер Свето Причешће није никаква традиција нити нешто што “се ваља“, већ испуњавање заповести записане у Јеванђељу – нагласио је даље шумадијски Архипастир. Треба што више да се молимо Богу, јер шта вреди човеку имање и кућа ако у њој нема љубави и породичне хармоније. Најгори осећај за човека је кад никоме не припада. Човек је највећи сиромах када нема са ким да подели оно што га мучи или радује. Епископ Јован је затим нагласио да Бог призива све оне који су уморни, а тај умор се односи на свудаприсутну пакост, злобу, гордост, завист и остала зла. Кад је човек испуњен гордошћу и самољубљем онда је тај човек терет сам себи. Особе које сматрају да су бољи од свих других, да су други испод њих су најпразније особе, а пример за то је управо данашње Јеванђеље о жени прељубници. Владика се затим осврнуо на догађај описан у Јеванђељу протумачивши га присутним верницима. Нема греха који Бог неће опростити, наравно ако се човек искрени покаје нагласио је на крају своје богонадахнуте беседе шумадијски Епископ Јован благословши затим све присутне.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

После возгласа “Светиње светима” причестили су се сви присутни свештеници, а затим и верници рачанског краја, међу којима и мноштво деце која похађају веронауку предвођена својим вероучитељима.

На крају овог дивног духовног сабрања је уследила трпеза љубави.

Протонамесник Горан Живковић