ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА СПОМЕНИКЕ ОСЛОБОДИОЦИМА ЈАГОДИНЕ

ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ НА СПОМЕНИКЕ ОСЛОБОДИОЦИМА ЈАГОДИНЕЈАГОДИНА НЕ ЗАБОРАВЉА СВОЈЕ РАТНИКЕ!

Дан ослобођења Јагодине од фашизма, 17. октобар, обележен је полагањем венаца на споменике ослободиоцима Јагодине. Венце су положили војно-ваздухопловни аташе у амбасади Руске Федерације у Србији, Сергеј Гостев, представници локалне самоуправе Јагодине и СУБНОР-а, као и грађани.

На Руском гробљу, крај спомен костурнице Црвеноармејаца погинулих за ослобођење Јагодине од фашизма, служен је парастос свештеника јагодинских цркава свим жртвама ослободилачких ратова. Овом приликом положени су и венци на споменик палим руским војницима, који су дали своје животе за ослобођење Поморавља, а чије кости почивају у заједничкој гробници у Јагодини.

“Традиционално обележавамо октобар као месец када је Јагодина ослобођена од окупатора, почевши од Првог светског рата и 25. октобра као дана ослобођења, па до онога што се догодило пре 76 година, када су Црврноармејц, после, чак, пет дана борби, ослободили наш град, 17. октобра 1944. Зато сваке године полажемо венце на гробове бораца народноослободилачког рата, затим на спомен костурницу припадника Црвене армије и на Скверу, на споменик борцима од 1912-1918. године”, рекао је мр Дејан Танић, историчар и председник СУБНОР-а у Јагодини.

“Обележавањем значајних датума из историје српских ратова за ослобђење, наставља се тредиција сећања на оне који су дали животе за отаџбину, што је врло важно”, додао је Танић. “Жртве нису биле узалудне, јер ми данас имамо, захваљујући њима, нешто непроцењиво, а то је слобода. Ти млади људи, чији просек година није био већи од двадесетдве, јуришали су на непријатеља и погинули не дочекавши део живота који је био предњима. Баш зато је битно да их се сећамо, како ми, тако и будућа покољења”.

У спомен на пале борце ослободилачких ратова, венце су на јагодинска спомен обележја положили војно-ваздухопловни аташе у амбасади Руске Федерације у Србији, Сергеј Гостев, Снежана Вукашиновић, заменица председника Скупштине града Јагодине, Мирослав Цвијетић, помоћник гарадоначелника, представници СУБНОР-а, као и грађани Јагодине.

Т. Митровић