Одштампајте ову страницу

ЦРКВА У ИЛИЋЕВУ ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ СЛАВУ

ЦРКВА У ИЛИЋЕВУ ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ СЛАВУЦрква Божија у крагујевачком насељу Илићево, прославила је своју храмовну славу Светог апостола Тому, Светом Литургијом којом је началствовао Архијерејски намесник лепенички протојереј Срећко Зечевић.

Њему су саслуживали протојереји парох ердечки Слободан Бабић и цветојевачки Петар Бранковић.

Својим појањем Литургију је украсио хор овога светога храма предвођен протојерејом Драгославом Милованом и презвитером Ненадом Милојевићем.

Апостол је прочитала монахиња Исисдора (Шолак).

Литургији је присуствовало и сестринство манастира Липар са игуманијом Тавитом и монахињама Доротејом и Исидором.

Храм је био препун верног народа јер су овим поводом додељене и грамате захвалности онима коју су несебично помогли у изградњи палионице свећа са парохијском канцеларијом. Иначе је празник Светог апостола Томе од историјског значаја за месну заједницу Илићево (Мечковац) због трагичних ратних догађаја из 1941. године, када су војне јединице нацистичке Немачке извршиле масовно стрељање у насељима Мечковац и Маршић као одмазду за напад терористичких комунистичких паравојних јединица на путу између Крагујевца и Горњег Милановца.

На Литургији се беседом верном народу обратио Архијерејски намесник лепенички протојереј Срећко Зечевић, рекавши да: „…је Христос Васкрсао нас ради и Васкрсењем својим осигурао бесмртност човеку, те људском бићу дао оно што раније нико није. Ми постајемо бесмртна бића јача од смрти. Васкрсењем нас чини изузетним у свим људским световима. Данас славимо и неустрашивог апостола Тому, који је у току четрдесет дана јављања Господа ученицима након Васкрсења имао прилику да се увери у истинитост истог и свету пренесе да ако то није Господ, зар би могао да победи смрт? Силом Христовог Васкрсења побеђујемо грех, који је производилац смрти или када силом вере побеђујемо злобу, завист, мржњу, тиме не остављамо себе у гробу, већ смо спремни за Васкрсење“, била је поука верном народу проте Срећка.

Беседа Архијерејског намесника лепеничког протојереја Срећка Зечевића

Након причешћа верног народа, домаћин Славе протојереј Владимир Ћировић, је са члановима Црквеноопштинског одбора и члановима своје породице припремио послужење за све верне у порти храма. Након тога сви су се упутили до места обележавања мученичког страдања Православних Срба, житеља Мечковца, где су протојереји Драгослав Милован, Владимир Ћировић, Петар Бранковић, Слободан Бабић и чтец Стефан Радисављевић проузнели Молебан Светим Новомученицима Крагујевачим.

Најпре је делегацила представника Скупштине Града Крагујевца положила венце и цвеће као и представници борачких организација и локалне самоуправе, а потом су ђаци илићевске основне школе извели пригодни културно уметнички програм чиме је прослављена Слава храма Светог апостола Томе у Илићеву.

протођакон Мирослав Василијевић