Одштампајте ову страницу

ОБЕЛЕЖАНА СЛАВА СВЕТИ АЛИМПИЈЕ СТОЛПНИК И 43 ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА ФМН

ОБЕЛЕЖАНА СЛАВА СВЕТИ АЛИМПИЈЕ СТОЛПНИК И 43 ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА ФМНФакултет медицинских наука Универзитета у Крагујевцу обележио је данас, 9. децембра, крсну славу Светог Алимпија Столпника и 43 године постојања факултета. Због актуелне епидемиолошке ситуације у Крагујевцу и Србији, али и читавом свету, овогодишње обележавање Славе и Дана ФМН протекло је у складу са важећим епидемиолошким мерама, па је изостало традиционално окупљање гостију, наставника и сарадника као и свечана академија.

Чин резања славског колача обавио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење свештенства Саборне цркве у Крагујевцу. Домаћин славе, проф. др Владимир Живковић, уз честитике свим наставницима, сарадницима, студентима и запосленима на Факултету пожелео је свима добро здравље и изразио наду да ћемо се наредног 9. децембра сви традиционално окупити у нашој заједничкој кући и на традиционалан начин обележити и Славу и Дан ФМН. “Годину за нама обележила је и нажалост још увек обележава пандемија корона вируса. Наша институција је у свим овим месецима, а нарочито сада када бележимо највећи број заражених и преминулих дала значајан допринос очувању здравственог система. Наше колеге, запослени, који су у првим линија борбе против короне у ковид јединицима, до оних који едукују студенте у јако тешким околностима, заједнички се труде да се ова криза што је могуће лакше и са што мање жртава превазиђе. Наша институција је на тај начин урадила и још увек ради оно што је најбоље за друштво”, рекао је проф. др Владимир Живковић. Према традицији, проф. Живковић, овогодишњи домаћин славе, део славског колача предао је новом домаћину, проф. др Горану Давидовићу продекану за специјалистичке и уже специјалистичке студије. Он је рекао да је оно што је ФМН издвојило од осталих, у ванредним околностима, јесте континуитет у раду, а студенти су рад на даљину оценили највишим оценама. “Евидентно је да постоји недостатак практичног рада што смо покушали да надоместимо кроз приказе случајева, такође, онлајн и заиста мислим да смо успели да постигнемо оно што нам је била обавеза као научне установе, а то је едукација наших студената. Радује нас и велико интересовање за специјалистичке и уже специјалистичке студије на нашем Факултету и ми смо управо ових дана уписали 82 нова студента на здравствене специјализације што је још једна потврда нашег квалитета”, истакао је проф. Давидовић.

Декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић рекао је овом приликом, сумирајући остварене резултате Факултета, у периоду између две славе да је годину обележила пандемија корона вируса, али да смо и у тим околностима успели да одржимо висок ниво наставног и научно-истраживачког рада, да смо успели да се добро прилагодимо и организујемо наставу на даљину, акредитујемо нове докторске и мастер студије и упишемо прве генерације студената на тим програмима. “Оно што је глобално битно јесте да је и ове године наш Универзитет поново на Шангајској листи захваљујући управо нашем Факултету, и то као најбољи у региону за област клиничка медицина. Оно што је стратешки важно јесте да је одобрен наставак градње Центара изврсности”, истакао је декан Јаковљевић.

До данас је на нашем Факултету дипломирало 4223 доктора медицине, 143 доктора стоматологије а диплому магистра фармације добило је 795 фармацеута. Основне струковне студије на нашем Факултету завршило је 530 струковних сестара, 509 струковних физиотерапеута и 123 струковних фармацеутских техничара. Диплому лекара специјалисте и субспецијалисте стекло је 650 лекара, а докторску дисертацију успешно је одбранило преко 600 доктора медицинских наука.

Јелена Миловановић