Одштампајте ову страницу

OБEЛEЖEНA ГOДИШЊИЦA КOЛУБAРСКE БИТКE У ЛAЗAРEВЦУ

OБEЛEЖEНA ГOДИШЊИЦA КOЛУБAРСКE БИТКE У ЛAЗAРEВЦУУ уторак, 15. децембра, у крипти храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу, служен је парастос српским ратницима.

Парастос су служили свештеници храма Светог великомученика Димитрија, предвођени Архијерејским намесником колубарско-посавским, протојерејом-ставрофором Златком Димитријевићем.

Молитви је ове године, због примене епидемиолошкох мера и препорука, присуствовао мањи број званичника лазаревачког округа, предвођених председником Градске општине Лазаревац, господином Бојаном Стевићем.

По завршетку општинске церемоније, у наставку свечаности, уследила је државна церемонија полагања венеца у крипти храма. Уз све војне почасти, венце у крипти храма је положио државни серекретар при Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије, господин Миодраг Капор. За њим су су своје венце положили и представници општинских власти, борачких удружења и традиционално представници земаља које су учествовале на страни окупатора. У својим говорима, по завршетку церемоније, представници државних и општинских власти су подсетили на храброст нашег народа и жртву коју су принели на олтар слободе у којој ми данас уживамо. Њихово дело не сме бити заборављено, а простор у коме почивају заслужује и требало би да добије изглед који и приличи најзначајнијем споменику на нашим просторима.

Због погоршане епидемиолошке ситуације изазване вирусом Covid-19, ове године изостао је културно-уметнички део прославе.