Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУУ уторак 26. јануара 2021. године, на празник оданија Богојављења, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Архиепископије београдско-карловачке Господин Јован, служио је Свету архијерејску Литургију у храму Светог Пантелејмона у крагујевачком насељу Станово.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереј Горан Ђерковић, протојереј Сретко Петковић, јереј Миљан Антић (гост Епархије аустријско-швајцарске)и ђакон Недељко Дикић.

За певницом су певали: протојереј Драгослав Милован и г. Страхиња Савковић.

Чтецирао је г. Марко Гаљак.

После прочитаног Јеванђеља Владика је у беседи рекао: “И заиста велика је тајна рођења Христовог у свету. То је једино ново што се догодило под сунцем како кажу Свети Оци, то је рођење Христово, но не мању тајну представља и само Богојављење. Зашто? Зато што нам се управо на Богојављење открила тајна Свете Тројице. Бога Оца, Бога Сина, и Бога Духа Светога. До тада, род људски није имао, јасну слику Свете Тројице. А како се то на Богојављење открива Света Тројица? Када се Христос крстио у реци Јордану, Бог Отац јавио се кроз реч рекавши:”Ово је Син Мој љубљени који је по Мојој вољи, касније и додаје, Њега слушајте. “ Бог Син крштава се, а Бог Дух Свети јавља се у виду голуба.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Дакле, браћо и сестре поставља се једно питање, зашто је Христос и ради чега дошао да се крсти? Ми се крштавамо за опроштај грехова, прародитељских, али крштавамо се да би постали чланови Цркве. Да ли је Христос имао потребу за крштењем? Није. Зашто? Па зато што Он греха не учини, нити се нађе превара у устима Његовим, како каже Свети пророк Исаија”.

Даље Владика објашњава зашто се Господ толико смирава? Да би осветио и воде јер вода је била загађена дусима нечистим, и гресима људским. Господ се крштава да би осветио творевину.

После Свете Литургије, Владика је поделио благослов и иконице присутнима.

Недељко Дикић, ђакон