Одштампајте ову страницу

СВЕТИ САВА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ХРАМУ НА АЕРОДРОМУ

СВЕТИ САВА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У ХРАМУ НА АЕРОДРОМУБио си вођа, првопрестолник и учитељ пута који води у живот.
Када си дошао, светитељу Саво, најпре си Твоје отачаство просветио
и препородивши га Духом Светим…

Наша Света Црква прославља већ осам векова највећег светитеља из српскога рода Светог Саву. Први пут у новијој српској историји Свети Сава је прослављен као школска слава 1840. године у Крагујевцу.

И ове године нам је припала част да наш храм на Аеродрому свечано обележи свога заштитника и патрона. Свету литургију су служили: протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић (старешина храма), протонамесник Немања Младеновић, протонамесник Бранислав Матић, јереј Александар Мирковић и ђакон Александар Ђорђевић.
Свечаности је присуствовао велики број верника, најмлађих чланова наше цркве.

У наставку литургије, прочитана је традиционална посланица Преосвећеног владике Јована у којој је Преосвећени охрабрио вернике у овим недаћама које су нас захватиле: “Свети Сава нам поручује да се уздамо у Господа јер Он ће нас из безизлаза извести. Никада није остао посрамљен онај ко се у Господа уздао. Неко ће рећи како су се и хришћанима догађале и догађају невоље, као што су сиромаштво, болест, или пандемије попут ове која је захватила читав свет. Међутим, ми, као хришћани, треба да знамо да нам невоље понекад долазе и по промислу Божијем како бисмо у овим кризама осмислили, појачали и утврдили веру у Бога. Зато се обратимо Богу живом и истинитом и замолимо нашег Светог Саву да се моли за нас, децу своју, да нас Господ сачува од сваке болести и немоћи. Помолимо се да Господ и молитве Светог Саве дају снаге нашим лекарима и осталом медицинском особљу да издрже на овом подвижничком, одговорном и човекољубивом делу. Помолимо се да Господ оздрави оне који болују, а ожалошћенима за изгубљеним члановима породица нека подари утеху у њиховом болу. Помолимо се и Светом Сави да по његовим молитвама буде мира и слоге у вашим породицама, у нашем народу, у држави нашој и Цркви нашој.”

После заамвоне молитве пререзани су славски колачи нашега храма, и присутних верника.

У наставку је организована рецитација у част Светога Саве у просторијама духовног центра Златоусти, која се већ десетак година одржава трудом вероучитеља и ученика. Преко стотину малишана, који похађају веронауку, из оближње школе "Мирко Јовановић" рецитовало је и певало у част највећег српског светитеља. Учесници су добијали пригодне поклоне, пакете, које је обезбедила црква на Аеродрому. Надамо се да ће дан Светога Саве, сваке године окупљати све већи број деце и ученика, који ће певати похвалу нашем светитељу.

“Као великог првојерарха и заједничара апостолскога, прославља те Црква народа твојега, преподобни. Но, имајући смелост пред Христом Богом, спасавај нас молитвама твојим од свих невоља, да ти кличемо: радуј се, оче Саво, богомудри!”

ђакон Александар Ђорђевић