ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА У ТОПОЛИ

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА У ТОПОЛИПоводом храмовне славе, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Архиепископије београдско-карловачке Г. Јован служио је 12. фебруара 2021. године, на празник Света Три Јерарха, Свету Архијерејску Литургију у цркви Света Три Јерарха у Тополи.

Епископу су саслуживали архијерејски намесник опленачки и в.д. рачански протојереј-ставрофор Миладин М. Михаиловић, протонамесник Никола Илић, протођакон Иван Гашић и јерођакон Василије Старовлах.

У молитвеном сабрању поред верног народа Тополе учешће су узели и представници локалне самоуправе: Председник СО Топола, Господин Игор Петровић, заменица председника Госпођа Данијела Ђокић и председник скупштине Господин Миодраг Миловановић.

Након прочитаног Јеванђеља Епископ се обратио верном народу надахнутом беседом указавши на величину ових Светитеља, као учитеља целе Васељене, чије су откривене истине о Богу прошириле видике сваком човеку кроз све векове. Сам тропар у част ових светитеља који је сачињен пре неколико векова, упућује на мир и спасење целом свету. У данашње време у савременог човека се уселио не мир и страх, који ремети оно исконско у човеку, оно ради чега је човек створен. Човек живећи самовољно на свој начин потискујући Бога у овом животу, на сваком кораку, сусреће са многим невољама, болестима и несрећама које се преносе на породицу, Државу, Цркву и на целокупно друштво. Позивајући вернике да се угледају на ове дивне светитеље који треба да буду наше путовође и пример у нашим животима, ходићемо ка Христу. Ако црпимо од Бога следимо Богу, ако црпимо од зла удаљавамо се од Бога, срљајући у таму зла, које нас не води ка спасењу, ка циљу који нам је Бог објавио и даривао, јер је Христос дошао у овај свет да спасе човека и целокупну творевину кроз њега. Ко спозна смисао живота, знаће и шта је циљ живота.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије и резања славског колача породица Горана Михаиловић из Тополе је припремила гозбу љубави за свештенослужитеље и верни народ након чега је овај молитвени догађај завршен.

протојереј Остоја Пешић