Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВА ЛАЗАРЕВЕ СУБОТЕ- ВРБИЦЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

ПРОСЛАВА ЛАЗАРЕВЕ СУБОТЕ- ВРБИЦЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМАНа дан када Света Православна Црква прославља спомен сећања на славно васкрсење четвородневног Лазара, којим је Господ нама људима показао један суштински део Његовог домостроја спасења људског рода односно, да ћемо сви васкрснути у последњи дан као што је и Он славно Васкрсао, верни народ се окупио да литијски молитвено прослави овај свети празник.

Верни народ се састао код Основне школе “Јован Поповић” у великом броју међу којима је било мноштво деце, предвођени својим вероучитељем Милошем Тодоровићем. Велику радост која се сливала у срце изазивало је гледање разигране деце и слушање њихов граје.

Након молитвеног почетка и благословa свештеника кренула је литија ка храму светог великомученика и победоносца Георгија уз појање духовних песама. Деца су носила иконе и врбове гранчице симболишући тако јеврејску децу која су разиграно дочекала Господа који је на магарету дошао у Јерусалим, машући палмовим гранчицама и њима Му посипајући пут.

Како се литија приближавала храму дочекала их је јека звона. Потом је уследио трократни опход око храма уз појање тропара. Господ нас је васкрснувши Лазара који је четири дана лежао мртав у гробу и чије је тело почело да се распада и да заудара, уверио у свеопште васкрсење људског рода, односно да је наш Бог Бог љубави, Бог заједништва, и да ће нас Бог у последњи дан све васкрснути да вечно живимо са Њим. Након тога приступило се освећењу врбових грана и проузношење јектенија за мир благостање и напредак верника и њихових домова. Обраћајући се верном народу протојереј Срђан П. Тешић је нагласио значај овог празника за нас Православне Хришћане да и ми треба да будемо отворених срдаца за Господа и да га дочекамо када долази к нама у сусрет али да се не заварамо светском славом и својим гресима разапнемо Господа. Са надом да ћемо се састајати у данима који следе прота је нагласио да је круна нашег славља и врхунац домостроја спасења Божијег за људски род - Славно Васкрсење Господа Исуса Христа.