Одштампајте ову страницу

ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО ЈЕ ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ У ЈАГОДИНИ

ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО ЈЕ ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ У ЈАГОДИНИНа сам дан Васкрсења Господа Исуса Христа, 2. маја 2021. године, у јагодинској Новој цркви Светих апостола Петра и Павла, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Пасхално вечерње уз саслужење протојереја-ставрофора Радослава Станковића, протојереја Александра Гајића, протонамесника Срђана Кандића, протонамесника Дејана Ђорђевића, јереја Бобана Сеновића, јереја Милана, јереја Милоша Ћирића, јереја Милоша Јелића, протођакона Нинослава Дирака, протођакона Ивана Гашића и ђакона Далибора Нићифоровића.

Након одлуженог Пасхалног Вечерња, Владика Јован је произнео богонадахнуту беседу поучавајући своју верну паству. Том приликом, он је говорио о смислу и значају Васкрсења Господа нашег Исуса Христа, посебно у овим тешким тренуцима када се суочавамо са актуелном пандемијом.

“Радост је велика, јер је Васкрсењем Христовом побеђен грех, побеђена смрт. Ово је друга година како нам несрећна болест односи најмилије”, рекао је Преосвећени. Он је додао да, нажалост, данас имамо више умрлих него рођених. Не само због пандемије вируса, него и због тога што се не рађамо, како нам је заповедио Бог.

“Рађањем се рађа човек, по икони Божијој”, додао је Владика. Рекао је да ми жалимо за нашим покојницима, али се и радујемо, јер ћемо се опет срести са нашим најмилијима.

“А ту радост може имати само онај који има вере у Васкрсење Христово”, опоменуо је Владика.

Такође, Владика шумадијски је рекао да је човек створен за вечност, а не за време и да је потребно да замолимо Господа да нам помогне да и поред свих невоља да радост.

“Васкрсење је управо нада, наш смисао, смисао љубави, вере, наде”, поучио је својим архипастирским речима Преосвећени Владика.

На крају своје Архијерејске беседе, он је говорио о важности да победимо себе, јер је то најтеже.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

“Лакше је победити друге неголи себе. А свети оци кажу да је лакше спустити једно брдо него исправити човека”, додао је Владика.

Поучавајући своју паству, Епископ шумадијски је опоменуо да ми себе тешко поправљамо и да ми стално грешимо. Међутим, грех је онда када се одвајамо од Бога.

Након богослужбеног дела, вероучитељи беличког намесништва су приредили изложбу Васкршњих јајај, која су украшавала деца основних школа. Том приликом, Владика је благоизволео да изабере најлепше украшена јаја. Наравно, сва деца која су учествовала у украшавању Васкршњих јаја су награђена, због свог труда и љубави према Васкрслом Господу.

На крају, братство храма Св. Апостола Петра и Павла, на челу са старешином јерејом Миланом Ђорђевићем, приредило је Трпезу љубави за свог Архипастира, свештенство и верни народ.

Младен Алексић