Одштампајте ову страницу

ХРАМОВНА СЛАВА И ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ВЕЛИКИМ ЦРЉЕНИМА

ХРАМОВНА СЛАВА И ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ВЕЛИКИМ ЦРЉЕНИМАУ суботу 8. маја 2021. године када Црква прославља Светог апостола и јеванђелисту Марка, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архијерејску Литургију у Великим Црљенима, поводом храмовне славе.

Епископу су саслуживали игуман манастира Ћелије код Лајковца Доситеј (Радивојевић) Хиландарац, архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, пензионисани парох великоцрљеначки протојереј-ставрофор Томислав Марић, протојереј-ставрофор Саво Брадоњић и јереј Милан Милановић, гости из Митрополије дабробосанске, јереј Обрад Видаковић, гост из опленачког намесништва, протођакон Иван Гашић, ђакони Никола Урошевић и Александар Бабић.

Благољепију сабрања је допринело појање “Србских Православних појаца” из Београда. Овом приликом Владика Јован је следујући древној хришћанској пракси у оквиру литургијског сабрања крстио близанце Василија и Арсенија, синове пароха великоцрљеначког јереја Александра Глишића и његове супруге Јелене. Надахнуто се обраћајући окупљеним верницима шумадијски првојерерх је поучавао о Васкрсењу. “Васкрсење је победа живота над смрћу, радости над тугом, Истине над неистином, победа правде над неправдом. Христос је победио смрт, ђавола и грех. Но, када говоримо о победи, ње нема без борбе. Што је јача борба то је јача и победа. Без победе коју је донело Васкрсење крст би био знак срамоте и понижења намењених најтежим преступницима. Васкрсење тек крст чини силним знаком, красотом и лепотом Цркве и знак по коме се ми хришћани препознајемо. И у нашем животу је исто тако, без борбе нема победе, без распећа нема васкрсења. Потребно је разапети себе греху, разапети зло у себи, разапети своју гордост и сујету”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Владика Јован честитао је славу окупљеним мештанима Великих Црљена и крштење малог Василија и Арсенија, истичући породицу свештеника Александра Глишића и његове супруге Јелене као узор који би многи млади парови могли да следују, с обзиром да се ради о многодетној породици.

На крају свете Литургије Владика Јован је преломио славски колач са овогодишњим свечаром господином Дејаном Милинковићем из Великих Црљена. Крај сабрања крунисан је трпезом љубави коју су за окупљене припремили домаћин славе Дејан Милинковић и парох великоцрљеначки, јереј Александар Глишић са својим породицама.

Свештеник Влада Димитријевић