Одштампајте ову страницу

НОВА АКЦИЈА РЕЦИКЛАЖЕ У ЈАГОДИНСКОЈ ГИМНАЗИЈИ

НОВА АКЦИЈА РЕЦИКЛАЖЕ У ЈАГОДИНСКОЈ ГИМНАЗИЈИУ гимназији Светозар Марковић у Јагодини у празничне дане 2021. лета Господњег, када се славе Васкрс и Први мај, и када сви - не само у просвети и цркви, него у целој држави празнују - догодио се још један празник: празник екологије.

Са благословом директора школе, господина Мирослава Вељковића, а на иницијативу вероучитеља Угљеше Урошевића, гимназија у Јагодини је остварила сарадњу са Нелт групом. Овај генерални увозник и дистрибутер Дурасел батерија у Републици Србији на позив вероучитеља, свесрдно је прихватио да школи достави пригодну кутију за прикупљање истрошених батерија. Исто тако, сваки пут када се та кутија напуни, са његове стране је преузета обавеза да се она однесе, испразни на начин да се све прикупљено одложи и третира на прописан начин, те рециклира. Господин Милош Станисављевић, директор регионалног центра Нелта са седиштем у Нишу (коме организационо припада и Јагодина), са одушевљењем је похвалио ову иницијативу као својеврсну реткост у нашој земљи. Он је драге воље организовао транспорт до школе, како поменуте кутије, тако и одговарајућег промо материјала, односно летака који позивају све ученике, наставнике и ненаставно особље да учествују у рециклажи. Како ништа није случајно, управо у ово време у току је и велика наградна игра у ораганизацији бренда Дурасел, у којој сви могу учествовати и тако освојити и вредне награде. Један овако леп подстрек на почетку ове еколошке акције у нашој школи је више него добродошао.

“Поред акције Чеп за хендикеп у којој наша школа већ неколико година учествује, веома нам је драго што смо успели да организујемо још једну акцију рециклирања. Она можда неће на тако директан начин чинити добро дело као што је куповина колица и ортопедских помагала онима којима је то неопходно, али ће свакако кроз саму рециклажу допринети очувању природе наше планете. Потребно је упорно ширити свест о томе колико су неке врсте отпада опасне по животну средину и радити на промоцији рециклирања као нужног начина њеног очувања за будуће генерације. За то нема бољег места од просветне установе где се сви учимо неком бољем и савршенијем понашању, како ученици тако и запослени” – рекао је вероучитељ Угљеша и додао: “Дубоко у суштини сваке људске бриге и старања о природи је исконски свештенички призив Човека. Он је дакле позван да природу усрдно чува и брижљиво се стара о целокупној творевини Божијој која му је поверена на чување, те да је такву неповређену принесе на уздарје Богу. Божија љубав и милост ће по нашем најдубљем уверењу спасти све што је створио: Човека и цели свет заједно са њиме”.