Одштампајте ову страницу

ОБЕЛЕЖЕНА ЦЕНТРАЛНА ПРОСЛАВА ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА 950 ГОДИНА МАНАСТИРА ПРЕПОДОБНОГ ПРОХОР ПЧИЊСКОГ

ОБЕЛЕЖЕНА ЦЕНТРАЛНА ПРОСЛАВА ПОВОДОМ ЈУБИЛЕЈА 950 ГОДИНА МАНАСТИРА ПРЕПОДОБНОГ ПРОХОР ПЧИЊСКОГ

Свети отац Прохор од ране младости, склони се од света и сујетљивости. У посту и зноју трудно се напреза, докле душу диже и с Богом је веза. Зверови му шумски другови бејаху, ангели га светли самотног чуваху. Светитељи Божји дивљаху се њему, јер их свети Прохор достиже у свему. А Господ му даде благодат обилну, власт над демонима, велику и силну. Моћ над болестима и разним мукама, да тужним помаже својим молитвама.

Трудовима Прохор небеса присвоји, и небесног царства он се удостоји. Удостоји себе и другим помаже, да у царство дођу, који царство траже. Он пролазно баци и вечно прихвати, драгоцено благо – малом ценом плати. Чудотворац Прохор у небеском Рају, у небеском сада сав се блиста сјају. И помаже оне, који му се моле, Који Христа Бога верују и воле. Наш богомспасавани крај, Пчињски округ, изнедрио је многе учене и знамените људе и еминентне личности које су обележиле ток историје, како државе и Цркве, тако и самог нашег краја. Због многих од њих, Господу би требало захваљивати што нам их је дао и њихова нам дела оставио, нарочито због оних који су се својим животом просветлили и удостојили славе Божије, угодивши Њему и поставши наши посредници пред Престолом Господа Сведржитеља. Један од њих, због кога можемо рећи да је Господ диван у светима Својим је Преподобни Прохор Пчињски, један од најстаријих у диптиху Светих Срба, ретки мироточац у нашој помесној Цркви. Његове мошти мироточе и почивају у манастиру управо њему посвећеном, најстаријем манастиру у СПЦ, који прошле и ове године обележава 950 година свога постојања и 700 година од упокојења Светог краља Милутина, свог другог ктитора.

Поводом ових великих јубилеја, Православна епархија врањска организовала је тродневно радно и свечано обележавање 12, 13. и 14. јуна 2021. године, под покровитељством Председника државе Србије господина Александра Вучића.

У манастиру је Света литургија почела је у 9 часова коју је служио Његова Светост Патријарх српски Господин Порфирије, уз саслужење Митрополита белгородског Господина Јована (РПЦ), петнаест архијереја СПЦ и више свештенослужитеља из многих Епархија наше Свете Цркве, а на истој су одговарале монахиње манастира Светог Стефана у Горњем Жапском и хор “Свети Кнез Лазар” из Крушевца.

Литургији је присуствовало више министара и других представника Владе Републике Србије, више амбасадора, представника полиције, војске, градских и локалних самоуправа, те Ректор Универзитета у Источном Сарајеву са сарадницима, представници српских организација у Северној Македонији, представници установа, предузећа и велики број верног народа, како из Србије тако и окружења.

У току Литургије, Његова Светост Патријарх српски Господин Порфирије обратио се беседом.

На крају свете Литургије, Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије захвалио се свима који су допринели припреми за обележавање овог великог јубилеја, као и свима који су дошли на ову прославу, а посебно Његовој Светости Патријарху српском Господину Порфирију и Високопреосвећеном митрополиту белгородском господину Јовану из Русије, којима је поклонио иконе Светог Прохора Пчињског.

Свечана академија поводом великог јубилеја манастира Преподобног Прохора Пчињског почела је у 12 сати, на којој је беседио академик др Славенко Терзић, а су учешће узеле монахиње из манастира Светог архиђакона Стефана из Горњег Жапског и дечији хор Музичке школе «Стеван Мокрањац» из Врања.

Због свеобухватне помоћи државе Србије манастиру, поводом његове обнову, за одржавање и припрему овог великог јубилеја, Епархијски Савет Православне Епархије врањске је донео Одлуку, да се покровитељу овог јубилеја, председнику државе Србије, господину Александру Вучићу додели Орден Преподбног Прохора Пчињскога. Орден је Председнику уручио Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије.

Након Свечане академије, уприличен је Културно-уметнички програм, а за све званице, као и учеснике културно-уметничког програма и за сав присутни верујући народ припремљено је празнично послужење које је припремио Организациони одбор уз помоћ дародаваца.

У послеподневним часовима Његова Светост Патријарх српски Г.Г. Порфирије у пратњи домаћина Његовог Преосвештенстав Епископа врањског Г. Пахомија, посетио је многодетне породице у Прешеву, - у насељу Железничка станица, у селу Лопардинце и Бујановцу, доделивши им материјалну помоћ. Такође, Патријарх је посетио храмове Светих апостола Петра и Павла и Светог Ђорђа у Лопардинцима, где га је дочекало мноштво верујућег народа, коме се обратио, поучивши их о нашој православној вери.

Извор: Епархија врањска