Одштампајте ову страницу

ЛИТИЈА У ЛАЗАРЕВЦУ

ЛИТИЈА У ЛАЗАРЕВЦУПразник Духова – Педесетнице и слава града Лазаревца, и ове 2021. године, прослављен је свечано, Сабрањем у храму Светог великомученика Димитрија, а потом и Литијом улицама нашег града.

Светом Литургијом началствовао је протонамесник Владимир Стојковић, уз саслуживање протојереја-ставрофора Златка Димитријевића, протојереја Небојше Леке и ђакона Николе Урошевића.

Благољепију и свечаности службе допринело је појање хора “Свети Димитрије” из Лазаревца.

После вечерње службе, на којој су окупљени верници плели духовске венчиће, уследила је Литија, устаљеном маршутом, улицама нашег града. Литију је предводило свештенство лазаревачког храма на челу са намесником колубаско-посавског намесништва протојерејем - ставрофором Златком Димитријевићем, градоначелником Града Лазаревца господином Бојаном Стевићем и представницима јавног и културног живота.

Проневши литургијску радост нашим градом и поневши благослове у своје домове, окупљени верници су Литију завршили испред храма Светог Димитрија, где је преломљен славски колач, са овогодишњим свечаром, господином Владимиром Жујевићем.

Овом приликом предат је део славског колача господину Бојану Стевићу, домаћину градске славе наредне 2022. године. Поздравивши окупљене вернике и честитавши им градску славу, старешина храна Светог великомученика Димитрија, протојереј-ставрофор Марко Митић је поручио окупљенима: “Дар новог Живота који смо добили пронели смо и нашим градом са циљем да осветимо сву творевину, стављајући све у службу Богу и прогласили присуство Божије”.

После градске литије припремљено је послужење за све учеснике трудом челника ГО Лазаревац, као и трпеза љубави у парохијском дому припремљена трудом и љубављу овогодишњег свечара господина Владимира Жујевића са породицом и верног народа парохије лазаревачке.