Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У СЕЛУ КОПЉАРИ КОД АРАНЂЕЛОВЦА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У СЕЛУ КОПЉАРИ КОД АРАНЂЕЛОВЦАДана 5. јула Лета Господњег 2021. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован је у селу Копљари код Аранђеловца, на дан Свете Анастасије Српске, храмовне славе овог храма, служио Свету Архијерејску Литургију.

Његовом Преосвештенству су саслуживали архијерејски намесник орашачки протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј Миливоје Старовлах, протојереј Љубиша Ђураш, протојереј Слободан Раковић, јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Александар Бабић.

Свето сабрање су улепшали својим појањем чланови певачког друштва “Србски Православни појци”, док су на Светој Литургији чтецирали г-дин Владимир Марјановић и г-дин Лазар Марјановић.

Након прочитаног Светога Јеванђеља о “мудрим и неразумним девојкама” Епископ је све верене поучио својом беседом. На самом почетку беседе Епископ је свим вернима честитао храмовну славу и позвао нас све да се угледамо на пример живота Свете мати наше Анастасије. Подсетио нас је још и да је Растко, а потом Свети Сава заправо измољен од Господа њеним молитвама. “Тамо где има молитве има и вере” наводи Епископ. Основна дужноста Свете Анастасије је мајчинска и васпитачка делатност, коју је она то са великом љубављу вршила. Ми себе називамо Светосавцима и правим Србима, али то нисмо ако не живимо по узору на светитељске животе. Душа и срце Христово су постали душа и срце Свете Анастасије. Треба да ходимо вером, а не својим умом и знањем, јер својим знањем достижемо само гордост. Господ је Свету Анастасију уврстио у мудре девојке из овог Јеванђелског одељка, јер је она ишчекивала Христа као женика. Живот који ми сада живимо јесте пролазан, али је он битна смерница за нас где ћемо се после њега упутити. Као што наше тело осећа глад и жеђ, тако и наша душа осећа глад и жеђ за Господом. У кандило наше душе требамо да доливамо уље да би оно пламсало пред Богом, јер ако то не чинимо онда ћемо чути оне страшне речи од Гопода: “Заиста вам кажем, не познајем вас” (Мт 25, 12).

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Његово Преосвештенство је на овом Светом Сабрању у чин ђакона рукоположио вероучитеља Ненада Мијатовића из Раниловића. У својој поуци новорукоположеном ђакону Епископ је рекао да је овај ђаконски чин у који он ступа испит за његову даљу свештеничку службу. Још је појаснио и значају ђаконске службе који је много виши од оквира слуге у овоме свету иако у преводу то значи. Од сада је он слуга Божији који ће пред Господом одговарати за све поверене му душе којима ће он у будућности бринути.

Духовна поука Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Након Свете Литургије и свечаног опхода око храма, Епископ је пререзао славски колач домаћина данашње славе породици Вујић, која је потом уприличила трпезу љубави за све верне.

јереј Немања Искић