Одштампајте ову страницу

СЛАВА ХРАМА СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА У ШОПИЋУ

СЛАВА ХРАМА СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА У ШОПИЋУНа дан када наша Света црква празнује Сабор Светог архангела Гаврила, 26. јула 2021. године, храм у Шопићу крај Лазаревца је прославио свог заштитника.

Свету Литургију је служио игуман манастира Светог Георгија у Ћелијама архимандрит Доситеј Хиландарац уз саслужење протојереја-ставрофора Недељка Кусмука, протојереја-ставрофора Мирка Тешића, протојереја Горана Радовановића, протонамесника Бојана Чоловића, ђакона Николе Урошевића и ђакона Зорана Степановића.

За певницом су умилно појали појци овог светог храма.

Након Јеванђелског зачала беседио је архимандрит Доситеј Хиландарац, који је том приликом поучио верни народ о светости као мерилу хришћанског живота. По позиву ђакона, велики број верних је примио Тело и Крв Христову.

Након заамвоне молитве су освећени славски дарови које су принели домаћини славе, старешина Храма протојереј ставрофор Мирко Тешић са супругом Љиљаном, децом Немањом и Невеном, снахом Александром и унуком Николајем. Након Свете Литургије уприличена је Литија око Храма. Овогодишњи домаћин, протојереј ставрофор Мирко Тешић са својом породицом је након тога позвао све присутне на Трпезу љубави, коју су припремили у велелепној свечаној сали при парохијском дому.

У току трпезе прота Мирко се обратио присутнима, честитао славу и захвалио се свима који су помогли а и даље помажу обнову Храма у Шопићу али и целог црквеног комплекса. Архимандрит Доситеј Хиландарац је још једном честитао славу изразивши своју захвалност рекавши да у овај Свети Храм увек са радошћу долази јер се у њему види да свештеници заиста ту раде оно за шта су призвани, да верни народ воли и помаже своју светињу.

На крају је присутнима говорио о манастиру Светог Георгија у Ћелијама, о његовој обнови, те се том приликом срдачно захвалио проти Мирку који са својом породицом и парохијанима заиста од срца помаже ову свету обитељ и њену обнову иако су и сами у радовима и обнови.