Одштампајте ову страницу

УСПЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ- СЛАВА ЦРКВЕ У САРАНОВУ

УСПЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ- СЛАВА ЦРКВЕ У САРАНОВУ“Сачувала си девичанство иако си родила;
и ниси оставила свет мада си умрла, Богородице;
Преместила си се у живот, јер си мати живота,
и молитвама својим избављаш од смрти душе наше!”
Тропар на Успење Пресвете Богородице

Велика је радост човеку када има свог заступника пред Богом да се моли за њега пред лицем Божијим. Заступница свих нас је Пресвете Богородица која нас штити и чува под својим омофором и за нас се моли Сину и Богу своме и Богу нашему. Колика је тек радост и благослов за село Сараново и за његове становнике који су своју цркву посветили баш њој- великој молитвеници за род људски, Пресветој Богородици. Себе и све што имају поверили су Мајци Божијој на чување. Знајући колика је љубав мајке Божије становници Саранова су данас испунили цркву како би се захвалили њој која је већа од херувима и неупоредиво славнија од серафима.

Свету Литургију су у препуном храму служили свештеници: протојереј- ставрофор Миладин Михаиловић архијерејски намесник рачански из Тополе, протојереј-ставрофор Драгослав Степковић умировљени архијерејски намесник крагујевачки из Крагујевца, протојереј-ставрофор Србољуб Марковић пензионисани свештеник из Лапова, протојереј Ненад Савић пензионисани свештеник из Тополе, протојереј Младен Ђурановић из Јарушица, протонамесник Влада Бранисављевић из Раче, јереј Ивица Камберовић из Сипића и ђакон Марко Арсенић из Лапова.

После прочитаног Јеванђеља беседу је произнео ђакон Марко говорећи о величини и значају Мајке Божије која је Нова Ева и спаситељница рода људског. Богородица је мајка свих нас и као што свака мајка воли своје чедо, тако се и Мајка Божија радује својој доброј деци и плаче због греха деце непослушне, али и једне и друге безрезервно воли и за њих се моли, јер ко може боље умолити Сина од мајке. Народни песник је рекао да не стоји кућа на земљи него на жени. На мајци Божијој стоји цео свет, јер да није било ње свет би још “лежао у тами и сени смрти”(Ис 42, 7). Она је жена која је спасла свет! Ми нашу телесну мајку не можемо изабрати, а њу је Бог изабрао да буде мајка свих нас. У свему овоме је величина Пресвете Богородице и још у много чему што “кад би се писало ни у сами свет не би стале написане књиге” (Јн 21, 25). Зато је данашњи празник њеног Успења уствари небоземна радост, а не безнадежна туга због одласка њеног са овога света, јер смо ми њеним одласком добили вечну нашу заступницу пред престолом Свете Тројице.

После Причешћа скоро свих присутних уследио је крсни вход око цркве када су узношене молитве за сваку добродетељ села и његових становника, а исти се завршио резањем славског колача.

Радост празника се наставила и после за трпезом коју је приредио свечар дана уз свесрдно старање оца Мирољуба са својом породицом и бригом да све буде како царски ваља и приличи.

ђакон Марко Арсенић