Одштампајте ову страницу

ПРВА МАНИФЕСТАЦИЈА ТАКМИЧАРСКОГ КАРАКТЕРА У СПРЕМАЊУ СТАРИХ СРПСКИХ ЈЕЛА ОДРЖАНА У ПОРТИ ХРАМА ПРЕПОДОБНОГ РОМАНА У РЕКОВЦУ

ПРВА МАНИФЕСТАЦИЈА ТАКМИЧАРСКОГ КАРАКТЕРА У СПРЕМАЊУ СТАРИХ СРПСКИХ ЈЕЛА ОДРЖАНА У ПОРТИ ХРАМА ПРЕПОДОБНОГ РОМАНА У РЕКОВЦУСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована у организацији Удружење жена левчанки “Слатки залогај” у порти храма Светог Преподобног Романа у Рековцу у недељу, 12.септембра 2021. године, одржана је прва манифестација такмичарског карактера у спремању старих српских јела.

На самој манифестацији узело је учешћа 14 екипа из разних крајева наше лепе Србије. Ова манифестација која се први пут одржава у Рековцу у порти храма Светог Преподобног Романа, свакако је потврдила речи нашег Владике Јована, који стално говори да је Шумадија срце Србије, а да је Левач срце Шумадије.

И заиста уз присуство великог броја народа после Свете Литургије манифестацију је отворио председник Општине Рековац г. др Александар Ђорђевић, који је овом приликом истакао да се ова манифестација први пут одржава у Левчу, и да ће она као таква постати традиционална, јер заиста Левач им пуно тога да понуди Србији и свету. Овим данашњим догађајем већ богата туристичка понуда Левча ће постати још богатија. Обраћајући се присутним председник Удружења жена левчанки “Слатки залогај” Г-ђа Драгица Марковић поздравила је све присутне и захвалила се пре свих Његовом Преосвештенству Епископу шумадијском г. Јовану, свим учесницима и народу који је са великим одушевљењем дошао да подржи такмичаре и да сви заједно уживају у дружењи и веома укусној храни која је спремљена на начин на који су спремали и наши преци. Овај догађај сво време пратио је културно ументнички програм, у коме су узели учешћа између осталих аматера певача и фрулаша, и КУД из Новог села код Велике Плане и Куд Левач из Рековца.

Трочлани жири који је овом приликом дошао из Крушевца је поделио вредне награде и прогласио победнике у различитим категоријама.

Златну медаљу су добили:

  • Удружење жена из “Читлук” из Читлука за целокупну поставку стола и хране,
  • Јојине кухињске чаролије за припрему хране,
  • Зорица Жишић за прирему сукане гибанице и
  • Удружење жена “Корман” из Кормана за припрему хране.

Друго место су освојили:

  • “Слатки осмех” из Јагодине,
  • Удружење жена “Левчанке” и
  • “Мед” Јагодина.

Треће место:

  • Удружење жена “Јоргован” из Новог села код Велике Плане,
  • “Златне руке Левча” из Сибнице и
  • Удружење жена “Алекс”.

Посебни поклон су добили:

  • Канцеларија за Младе из Рековца,
  • Зорица Милић и
  • Удружење жена “Пасуљијада Секурича” из Секурича.

На самом отварању председница Удружења жена ливчанки “ Слатки залогај” Драгица Марковић поклонила је председнику Општине Рековац г. др Александру Ђорђевићу икону Свете Петке.

После овог званичног дела програма данашње манифестације настављено је дружење у порти храма, уз богату трпезу састављену од старих српских јела. Утисци које је окупљени народ понео са собом како кажу многи од њих са којима смо разговарали, јесте враћање у неку нашу лепу српску прошлост када су се људи окупљали у порти храмова, дружили се, уживали у благодатима небески и земаљски дарова.

Јереј Борис Милосављевић,
парох друге рековачке парохије при храму Преподобног Романа у Рековцу