ОСВЕЋЕНИ ТЕМЕЉИ НОВЕ КУЋЕ ЗАЈЕДНИЦЕ "ЗЕМЉА ЖИВИХ" У БРАЈКОВЦУ

ОСВЕЋЕНИ ТЕМЕЉИ ЦЕНТРА ЗА БИВШЕ НАРКОМАНЕ У БРАЈКОВЦУЊегово преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован је у попразништву Крстовдана 29. септембра 2008. године посетио цркву у Лазаревцу и том приликом служио Свету архијерејску литургију у храму Светог Великомученика Димитрија. Њему је саслуживало свештенство и монаштво шумадијске и бачке епархије, међу којима и јерођакон манастира Ковиља отац Јелисеј, који је са собом повео и двадесетак штићеника који се тренутно лече од болести зависности у два мушка центра у Ченеју и Вилову, на територији бачке епархије. На светој литургији је био присутан и велики број верних локалне црквене заједнице, као и штићеници који се налазе на лечењу у заједници у селу Брајковцу надомак Лазаревца.

У својој беседи, мотивисан пре свега љубављу и бригом за поверену му паству, а с обзиром на тешка и смутна времена у којима се налазимо, Преосвећени нас је подсетио на можда заборављену, човекову насушну потребу да се у молитви, чистога срца што чешће Богу обраћа, да сваки дан са Његовим именом отпочиње, јер једино са Њим и кроз Њега добро може да чини и свакодневна искушења да побеђује. У том контексту је цитирао Свете оце који кажу да човек пре сваке реакције на неку увреду , а којих данас у току свакога дана има небројено пуно, треба прво да прочита Оче наш, па тек онда да одреагује. Човек који се труди да тако живи, другачије и изгледа, јер таквим се животом стиче благодат Светог Духа, без које човек не може на прави начин и истински у пуноћи свога боголиког бића да постоји. Источници благодати Светог Духа и лекова за сваку духовну болест, која стоји у корену и сваке физичке болести, јесу свете тајне од којих је највећа, ''тајна над тајнама'', света тајна причешћа, нагласио је владика. Цитирајући Аву Јустина Поповића, и храбрећи нас да страдања и крст морамо стоички и са смирењем поднети, јер ће тако благодат крста нас понети и кроз живот носити, преосвећени је рекао да не сме у свету у коме постоји света литургија бити тужног и несрећног човека. Литургија је та која нас учи односу према Богу, према човеку, према створеном свету, према животу и према смрти, рекао је на крају владика.

Беседа на Литургији у Лазаревцу

Освећење темеља центра за психо-социјалну помоћ "Земља живих" у Брајковцу

На Светој литургији су се причестили сви присутни штићеници и велики број деце и верног народа. После литургијског сабрања преосвећени владика је пред свима присутнима, а на предлог ЦО Лазаревац, за велики допринос у изградњи парохијског центра, одликовао епархијским орденом ''Вожда Карађорђа'', директора у ЕПС ЈППК ''Косово''- Обилић, Драгана Радаковића.

После трпезе љубави коју је припремило братство храма, Преосвећени је обишао заједницу '' Земља живих'' у Брајковцу и том приликом освештао темеље нове куће, која се његовим великим залагањем проширује и полако добија свој нови изглед. Овај заједнички пројекат епархије бачке и шумадијске је заживео у пуном смислу те речи, пре свега благодарећи чињеници да је владика Јован иза њега стао, не само декларативно, већ свим својим бићем, како својим духовним тако и материјалним ктиторством, али и великом труду оца Александра Новаковића и читавог братства храма Светог Великомученика Димитрија у Лазаревцу на челу са старешином истог, протојерејем Марком Митићем. Преосвећени је и овога пута самим својим доласком и поукама охрабрио ове младе људе да истрају у лечењу, јер су они наша будућност, да издрже до краја, да имају довољно храбрости и воље да доврше овај свој Богу, људима и њиховим породицама угодан пут, а Бог и Црква у шумадијској епархији ће им у томе пружити сву подршку и помоћ.

јереј Жељко Ивковић