Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ДРЕНУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ДРЕНУ

У недељу, 24. октобра 2021. године, када се молитвено сећамо Светог апостола Филипа, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у храму Светог великомученика Георгија у Дрену надомак Лазаревца, архијерејско намесништво колубарско-посавско.

Епископу су саслуживали: архимадрит Доситеј Хиландарац, протојереј ставрофор Златко Димитријевић, протојереј ставрофор Марко Митић, протонамесник Влада Димитријевић, протођакон Иван Гашић и ђакони Никола Урошевић и Стеван Илић.

Благољепију сабрања допринело ја појање хора “Свети Димитрије” из Лазаревца.

Овом приликом Владика Јован одликовао је ђакона Николу Урошевића достојанством протођаконског чина пожелевши да му ово одликовање буде на лично спасење, али и на спасење његове породице, као и на добро народу божијем коме служи. “Богу се служи вером и послушношћу. Бити послушан значи бити одан и са радошћу испуњавати своје обавезе”, поучавао је Владика Јован.

Духовна поука Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Након прочитаног јеванђељског зачала, Епископ шумадијски Јован обратио се свештенству и верном народу надахнутом беседом и поручио да сваки човек може брзо да доживи преокрет у животу ако има веру и послушност: “Послушног човека Господ награђује истрајношћу и осећањем присуства Божијег у свом животу. Човек који не слуша, пун је себе и горд човек. Зато Господ за своје ученике бира људе чистог срца, пуне честитости и смирености, просте рибаре. Истрајност, послушност и жртва су основ сваког позива. Бити Божији сарадник је сигуран пут у спасење... Зато стално треба испитивати, има ли Бога у нама? Треба живети по Богу и у Богу, откривати себе онакве какви заиста јесмо и суочити се са собом, исправљати се и признати своју грешност.”

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

После Литургије, Владика Јован је поделио благослове верном народу, а сабрање је настављено трпезом љубави коју је за окупљене припремио парох дрењански, протонамесник Бојан Чоловић.