Одштампајте ову страницу

ХРАМОВНА СЛАВА У ЈЕЛОВИКУ И ИЛИЋЕВУ

ХРАМОВНА СЛАВА У ЈЕЛОВИКУ И ИЛИЋЕВУЕво већ другу годину за редом, на Светог Апостола Тому, како Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Јован служи Свету архијерејску Литургију за храмовну славу у Јеловику. Значај архијереског предстојавања и присуства Архијереја у Јеловику је већи због чињенице да пре канонске посете Епископа Јована, прошле 2007. године, у Јеловику није било Свете архијерејске Литургије тачно двадесет година, када је последњи пут Свету архијерејску Литургију служио блаженопочивши Епископ др Сава Вуковић. Сабрани верници, на свечарској архијерејској Литургији, били су бројнији у односу на прошлу годину, и у прелепом, сунчаном дану ''михољског лета'' украсили су порту и храм у Јеловику, што овде није баш уобичајена и честа слика.

Окупљени народ је својим доласком и учешћем у Светој Литургији на свој начин изразио благодарност свом епископу за подршку и разумевање и архијерејски благослов у обнови храма Светог апостола Томе у Јеловику. У претходне две године изведени су значајни грађевински захвати, који су ових дана приведени крају, монтажом нових прозора од храстовине, који су дали један потпунији и лепши изглед Цркви.

Беседа у Јеловику

Наш епархијски Архијереј је у својој литургијској беседи, нарочито, нагласио тумачење Светог Писма као основе неопходне за правилније разумевање и Бога и људи, говорећи да често и свештеници и теолози морају да се ослањају на Свето Писмо и Свето Предање да би остали на добром спасоносном, домостројитељном путу, да се не би десило да због превеликог ослањања на сопствене, људске снаге не доведу у заблуду и себе и друге. Такође је поменуо да је човек без Бога, неиспуњен, празан, а да човеку без Бога и није могуће да твори истинско добро.
 Након Литургије и свечане Литије, приступило се чину резања славког колача, а након тога Владика Јован је поделио архијерејске грамате признања: Михаилу Милетићу, Драгици Јовановић, обоје из Аранђеловца, браћи Крнетић, Игору и Милану из Београда и Мирку Илићу из Јеловика, и грамате захвалности: Владану Мартиновићу, академском вајару из Београда, Драгомиру Недељковићу из Јеловика и Радовану Илићу из Аранђеловца, који су дали немерљиво велики допринос у обнови храма Светог Апостола Томе у Јеловику. Домаћин славе Предраг Радовановић из Аранђеловца, позвао је на трпезу љубави, коју је благословио наш архијереј.

Беседа у Илићеву

У послеподневним часовима је владика Јован посетио храм апостола Томе у Илићеву и са свештенством лепеничког намесништва пререзао славски колач и осветио звона. Овај храм се гради  прилозима верног народа овога краја и полако се уз Божију помоћ изградња приводи крају.