БОЖИЋНИ ПРАЗНИЦИ У ХРАМУ СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У БАЊИ

БОЖИЋНИ ПРАЗНИЦИ У ХРАМУ СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У БАЊИ

Припремајући се за радосни празник Христовог Рођења током Божићног поста, између осталих празника, славили смо Бога кроз празнике који су у српском народу уско везани за породицу – Детињце, Материце и Оце.

У храму Светог пророка Илије у Бањи ови празници су дечекани уз учешће свих чланова црквене заједнице.

На дан када славимо Детињце, а ове године и Светог оца нашег Николаја Мирликијског чудотворца, служена је Света Литургија, коју је служио бањски парох јереј Милош Маринковић. Апостол је читао чтец г-дин Предраг Ковачевић, а богослужење је својим појањем увеличао хор певнице нашег храма. Велики број верника је приступио Светој Чаши. Пред многобројним верницима отац Милош је у својој беседи подсетио на велико милосрђе Светог оца нашег Николаја, на снагу љубави и жртве која увек доноси благодатне плодове и позвао све да се угледају на овог великог светитеља. Као слику љубави поменуо је и празник Детињце кроз који се јача међусобна љубав између деце и родитеља. Након Свете Литургије, деца су се “одрешила” и своју љубав према ближњима исказала кроз припрему и поделу колачића које су припремали са својим мајкама.

Наредне недеље прославили смо и празник Материце, празник који представља још једну прилику да се љубав у овоземаљском животу искаже кроз даривање. Након читања Светог Јеванђеља, отац Милош је у својој беседи говорио о величини жртве у нашем животу и снази материнске љубави која без оклевања на себе преузима велики подвиг – рађање и васпитавање деце. Кроз ову жртву мајке постају најлепши одраз Божанске љубави. Говорити о љубави мајки није могуће без говора о највећој међу женама – Пресветој Богродици, чија чистота, смирење и милосрђе кроз читав живот треба да послуже свим мајкама као пример на који се треба угледати и Мајку којој се увек можемо обратити за помоћ у свим животним недаћама. Након Свете Литурије мајке су припремиле скромно послужење за све присутне у храму.

Празник Отаца такође је радосно прослављен у нашем храму. Помоливши се Господу и приступивши Светој чаши, верници су приредили скромно послужење и добили пригодни поклончић од свог пароха, као симбол очинске љубави духовног оца према својој деци.

Бадњи дан у нашем храму започео је Светом Литургијом, коју је служио јереј Милош Маринковић, и на којој се причестио велики број верних, а увече је служено повечерје у препуној цркви. Верницима је причитана Божићна посланица Епископа шумадијског Господина Господина Јована, а потом су верници, заједно са најмлађима чије присуство доноси посебну радост у храму, након богослужења, кренули у опход око цркве заједно са својим парохом. Након тога бадњак је освећен и спаљен. Као сваке године, што је сада већ дугогодишња традиција, скромна трпеза љубави организована је трудом домаћица које на Бадње вече доносе своје дарове.

Дан Светлог Христовог Рођења засијао је и у нашем храму уз радосни божићни поздрав “Мир Божији! Христос се роди!”. Свету Литургију служио је парох јереј Милош Маринковић, уз појање хора певнице нашег храма. Апостол је читао г-дин Предраг Ковачевић. Верницима је прочитана Божићна посланица Његове светости Патријарха српског Господина Порфирија. На крају свете Литургије отац Милош је још једном подсетио на значај овог великог празника за наше спасење и замолио народ да не чекају велике празнике како би дошли у храм, већ да се потруде да што чешће долазе, ако је могуће сваке Недеље и празника и активно учествују у животу Цркве.