Одштампајте ову страницу

КАНОНСКА ПОСЕТА ЕПИСКОПА ЈОВАНА БАЊИ КОД АРАНЂЕЛОВЦА

КАНОНСКА ПОСЕТА ЕПИСКОПА ЈОВАНА БАЊИ КОД АРАНЂЕЛОВЦАУ недељу 07. 12. 2008. године, на празник Свете великомученице Екатерине, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију у храму Светог Илије у Бањи код Аранђеловца уз саслуживање више свештеника и ђакона Орашачког намесништва. Храм Светог Илије је подигнут 1896.године трудом мештана овога краја.

Након недељног јеванђелског одломка о милостивом Самарјанину владика Јован тумачио га је говорећи да је његова порука како треба да живимо у овом животу да бисмо задобили Царство Небеско. Ову дивну причу о милосрђу и љубави Христос је изговорио одговарајући на кушање младића Јеврејенина који добро познавао Стари Завет – јеврејску Тору. И као и у другим одломцима у Јеванђељу и овде Господ открива себе као Човекољубца, јер својом љубављу надилази људску злобу и показује да и наше слабости може да преокрене и да нам открије радост новога живота у Царству Небеском, које почива на љубави и милосрђу.

Беседа у Бањи код Аранђеловца

Након службе радост Евхаристије продужена је за трпезом љубави коју је организовала бањска црквена општина и надлежни свештеник.