СВЕТИ НИКОЛА - СЛАВА МАНАСТИРА ГРНЧАРИЦА

СВЕТИ НИКОЛА - СЛАВА МАНАСТИРА ГРНЧАРИЦАНа празник Светог Николаја Мирликијског, 19. 12. 2008. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију и пререзао славски колач поводом храмовне славе, у манастиру Грнчарица код Крагујевца, уз саслужење више свештеника и ђакона епархије шумадијске.

У својој архипастирској беседи владика Јован је говорио о Светом Николају као хришћанину који је испунио Господњи позив из Беседе на Гори и засветлео светлошћу свог врлинског живота пред људима да би видели његова добра дела и прославили Оца нашег којије на Небесима. Заиста, Свети Николај је оставио дела којима се вера хришћанска показује и доказује. Зато је он многе људе утешио, од IV века до данас, како својим поклонима тако и својим јеванђелским примером.

Беседа у манастиру Грнчарица - Никољдан

Најстарији писани запис говори да је манастир подигнут на почетку 16. века, 1521-1567. Док предање говори, да је реч о задужбини краља Драгутина, или о светињи новијег датума који су основали мајстори грнчари из околине Сверљишке бање.

Обнављан је у 18. и 19. веку, а 1861. светиња је духовно оснажила, нарочито после Другог светског рата 1946. године у који долази игуманија Ефросинија са четири Монахиње.