ХРАМ У ОПАРИЋУ ПРОСЛАВИО СВОЈУ СЛАВУ

ХРАМ У ОПАРИЋУ ПРОСЛАВИО СВОЈУ СЛАВУ

У дану када наша Света Црква прославља Свете Равноапостолне цареве Константина и Јелену, Црква Божија у Опарићу је прославила своју храмовну славу.

Славље је започето евхаристијским сабрањем којим је началствовао архимандрит Петар Драгојловић, уз саслужење протојереја-ставрофора Драгослава Цветковића и браће јереја Слободана Савковића, Александра Цветковића и Срђана Ђорђевића.

Светој Литургији је присуствовало сестринство манастира Прерадовац са игуманијом Теклом.

Окупљеном народу у овој светињи се обратио архимандрит Петар честитао празник великих царева који су нама хришћанима Христову веру донели као закониту веру. Зато су они наши први, велики пастири. Отац Петар је говорио о значају и утицају који је царица Јелена имала према своме сину, будући да је, за разлику од свога мужа, била хришћанка. У том и таквом духу је васпитавала свога сина и зато га је Бог изабрао пре свих да буде равноапостолни и да 313. године озакони веру хришћанску.

Цар Константин и царица Јелена су наши добри пастири, али Онај који изнад сваког пастира, који је Пастир добри, јесте сам Господ. Сваки хришћанин, ако је уз Христа, он је пастир. Свака породица која живи благочестивим животом, она је пре свега у себе уселила Пастира доброг који их руководи невидљивом руком. Уселивши Христа, односно љубав, кротост, смиреност, сваку врлину, она и без речи Христос проповеда из тих људи о науци Јеванђеља.

Позвани смо да сви ми, да Христом Господом као Пастиром добрим, чувамо наше мисли и да се молимо да би нас водио и ми постали Христови.

Беседа Архимандрита Петра Драгојловића

Светој Чаши је приступио велики број верника, како би се сјединили са Животодавцем Господом нашим Исусом Христом.

Након заамвоне молитве, обављена је литија око храма, а затим су освећени славски дарови. Ове године домаћин славе је био јереј Бојан Стојадиновић са својом породицом и члановима Ц. О. одбора. За наредну годину колач је преузео господин Милан Брашић из Опарића. Трудом и љубављу свештеника Бојана и чланова одбора, у црквеној сали, уприличен је славски ручак за све присутне.

Парох реснички јереј Александар Цветковић