ПРИЈЕМ И ДОДЕЛА НАГРАДА ЗА НАГРАЂЕНЕ УЧЕНИКЕ У ОКВИРУ ТАКМИЧЕЊА “КВИЗИРАЦИЈА ЗА СВЕ”

ПРИЈЕМ И ДОДЕЛА НАГРАДА ЗА НАГРАЂЕНЕ УЧЕНИКЕ У ОКВИРУ ТАКМИЧЕЊА “КВИЗИРАЦИЈА ЗА СВЕ”

У просторијама Богословије Светог Јована Златоустог у Крагујевцу, за победнике окружног и републичког такмичења и њихове вероучитеље, 08. јуна 2022. године организован је пријем и додељене су дипломе и пригодне награде.

Честитке и речи пастирске поуке том приликом су ученицима и вероучитељима упутили Његово преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован и ректор Богословије протојереј ставрофор проф. др Зоран Крстић.

Ректор Зоран Крстић је поздравио све присутне ученике, захвалио свим ученицима на учешћу у такмичењу и позвао их да и даље напредују и узрастају у знању о вери, јер се преко веронауке упознају са хришћанским вредностима које ће их водити кроз цео живот. Пожелевши добродошлицу ученицима и вероучитељима у крагујевачку богословију, посебно је истакао значај и циљ богословије као школе за будуће свештенике, где се ученици који су само мало старији од њих, уче теологији али превасходно, уче се хришћанском животу. Иако богословија изгледа као остале школе, она није само то, као што и веронаука као школски предмет иако личи на остале предмете и изучава се у школи, она није само то. Усвајање чиењница, знања и доктрине јесте неопходно али је примарни циљ школовања и изучавања теологије (као и такмичења у коме су учествовали) је да подстакне на суштински улазак у цркву и живот по хришћанским начелима, да напредујући у знању узрастају у пуноћи до спасења у Гристу Господу.

Епископ шумадијски Г. Јован честитао је ученицима и наставницима на постигнутим резултатима, и уручио им дипломе и пригодне награде. Међу победницима такмичења на другом месту републичког такмичења истакле су се екипе из ОШ “Никола Тесла “ из Голобока са вероучитељем Милошем Савићем и екипа ОШ “Дуле Караклајић” из Лазаревца са вероучитељицом Николија Цветковић, која је освојила треће место на републичком нивоу такмичења. Додељене су и награде за ученике из Епархије шумадијске који су освојили прва три места на окружном нивоу такмичења. Награђено је 29 екипа – 57 ученика. Међу награђенима су били и освајачи прва три места на окружном такмичењу; сарадници који су помогли извођење такмичења, вероучитељи Оливера Станчић и Оливер Беговић. По додели награда уследило је фотографисање и послужење свих присутних.

Такмичење из Верске наставе – православног катихизиса одржава се под насловом “Квизирација за све” кроз Календар школских такмичења и смотри који прописује Министарство просвете, науке и технолошког развоја. Сви нивои такмичења су реализовани како је то било задато календаром, општински - 05. марта, окружни - 09. априла и републички - 14. маја 2022. године. У такмичењу је учествовало 380 екипа или 1140 ученика из Архиепископије београдско-карловачке и Епархија: нишке, крушевачке, сремске и шумадијске. Од укупног броја учесника такмичења из наше епархије је учествовала 131 екипа или 393 ученика.

Сви нивои такмичења одржани су у онлајн окружењу, преко сајта “Квизирација за све” који је за потребе такмичења израдио и одржава јеромонах Виталије (Милошевић), сабрат Манастира Студенице. Сви нивои такмичења су реализовани у форми теста, а ученици су се бавили темама из Светог писма Старог и Новог завета, основних литургичких и догматских питања примерених узрасту и плану и програму верске наставе, као и историјом хришћанске и Српске православне цркве. Ирада припремног материја за овогодишње такмичење била је поверена колегама из Епархије нишке.

Оливера Станчић