ИСПИТ ЗРЕЛОСТИ МАТУРАНАТА КРАГУЈЕВАЧКЕ БОГОСЛОВИЈЕ

ИСПИТ ЗРЕЛОСТИ МАТУРАНАТА КРАГУЈЕВАЧКЕ БОГОСЛОВИЈЕ

Од 1. до 9. јуна лета Господњег 2022. године. ученици Богословије Светог Јована Златоуста у Крагујевцу, успешно су полагали завршни испит зрелости. Полагању је приступило седам ученика петог разреда који су успешно савладали овај изазов.

Полагање испита из девет предмета, ученици су успешно стекли звање богослова и понели диплому средње школе. Изасланик Светог Архијерејског Синода Српске православне цркве ове године био је презвитер проф. др Србољуб Убипариповић, редовни професор на Православном Богословском факултету у Београду.

Током матуре, били су ангажовани и професори Богословије на челу са ректором, протојерејем-ставрофором проф. др Зораном Крстићем.

Испит у зрелости у Богословији почео је 1. јуна израдом писменог дела матурског рада. Свети Архијерејски Синод одредио је следеће теме:
1. “Оче свети, сачувај их у име твоје, оне које си ми дао, да буду једно као ми” (Јн 17,11)
2. Црква у времена немира и ратних сукоба
3. “Жетве је много, а посленика мало, зато се молите господару жетве да изведе посленике на жетву своју” (Лк 10,2)

Заслуга за најбоље израђен писмени рад припала је ученику Лазару Живковићу

Сходно Правилнику о полагању завршног богословског испита, стекли су се услови за полагање усмених испита из следећих предмета: Светог Писма Старог и Новог завета, етике и догматике, литургике, историје Цркве и историје СПЦ, црквено-канонског и брачног права и црквеног појања са типиком, изузев:
- Василија Новаковића (епархија шумадијска) и
- Уроша Стојадиновића (епархија шумадијска),
који су остварили одличан успех у трећој, четвртој и петој години Богословије и тако остварили услов за ослобађање од испита, тако да је усмени део матуре полагало седам ученика.

Након што су одржани сви усмени матурски испити, утврђен је следећи успех матураната:

  • Филип Берић (епархија бањалучка) – одличан (4,90)
  • Лазар Живковић (епархија браничевска) – одличан (4,57)
  • Никола Лазић (епархија жичка) – добар (3,00)
  • Филип Лукић (епархија шумадијска) – добар (2,57)
  • Стефан Марковић (епархија браничевска) – добар (2,57)
  • Жарко Милићевић (епархија крушевачка) – добар (3,21)
  • Димитрије Николић (епархија шумадијска) – добар (3,21)
  • Василије Новаковић (епархија шумадијска) – одличан (4,79)
  • Урош Стојадиновић (епархија шумадијска) – одличан (4,57)

Титулу ђака генерације понео је клирик бањалучке епархије Филип Берић, који је одликован специјалним признањем.

Последњег дана завршног богословског испита, одржана је свечаност током које су проглашени резултати и уручене дипломе и награде најбољима. На уручењу награда, присутнима су се обратили ректор Богословије протојереј-ставрофор др Зоран Крстић и изасланик Светог Архијерејског Синода презвитер и редовни професор Православног Богословског Факултета у Београду Србољуб Убипариповић.

Након доделе, ђаци су се са професорима спустили у трпезарију богословије на трпезу љубави, током које се ђацима опет обратио изасланик Светог Архијереског Синода, који им је рекао да му је част што је присуствовао испиту зрелости, као и да гаји велике наде за будуће пастире СПЦ. Говорио је како су ученици стекли други дом кога ће се увек радо сећати и где ће моћи увек да се врате, такође се позвао на Јеванђеље по Луки, на део који нам говори о Господу на Генисаретском језеру и о томе како су и они призвани да буду ловци људима и како треба да брину о душама које су на њиви Господњој користећи се љубављу какву је и Господ Христос показао ученицима Својим.

После изасланика, окупљенима се обратио и ученик генерације Филип Берић, рекавши како је захвалан за време које је провео у овој школи. Такође је рекао да је у својим колегама из разреда нашао браћу коју никада није имао, и на крају је произнео стихове из песме коју је сам написао за ову пригоду.