ЛИТИЈА У ЛАЗАРЕВЦУ

ЛИТИЈА У ЛАЗАРЕВЦУ

Празник Духова – Педесетнице, слава града Лазаревца, је и ове 2022. године, прослављен свечано, Сабрањем у храму Светог великомученика Димитрија, а потом и свечаном Литијом улицама нашег града.

Светом Литургијом началствовао је протонамесник Влада Димитријевић, уз саслуживање протојереја-ставрофора Марка Митића, протојереја Небојше Леке и ђакона Николе Урошевића. Благољепију и свечаности службе допринело је појање хора “Свети Димитрије” из Лазаревца.

Поздравивши окупљене вернике и честитавши им градску славу, свештеник Влада Димитријевић је подсетио на значај данашњег празника: „Данашњи празник Педесетница, један је од најважнијих хришћанских празника, одмах иза Васкрса и Божића. То је празник када прослављамо рођендан наше Свете Цркве. Наиме, по силаску Светог Духа на апостоле, они су од уплашених Христових ученика, који су се по страдању свога учитеља разбежали и посакривали, постали ватрени и неустрашиви проповедници хришћанске вере. Радосну, јеванђелску вест пронели су и у најудаљеније делове тада познате васељене, оснивајући и утемељујући свугде Цркву Божију.” После вечерње службе, на којој су окупљени верници плели духовске венчиће, уследила је Литија, устаљеном маршутом, улицама нашег града. Литију је предводило свештенство лазаревачког храма на челу са старешином храма Светог великомученика Димитрија протојерејем - ставрофором Марком Митићем, градоначелником Града Лазаревца господином Бојаном Стевићем и представницима јавног и културног живота. Проневши литургијску радост нашим градом и поневши благослове у своје домове, окупљени верници су Литију завршили испред храма Светог Димитрија, где је преломљен славски колач, са овогодишњим свечаром, господином Бојаном Стевићем. Овом приликом предат је део славског колача господину Марку Јоксићу, домаћину градске славе наредне 2023. године.

После градске литије припремљено је послужење за све учеснике трудом челника ГО Лазаревац, као и трпеза љубави у парохијском дому припремљена трудом и љубављу овогодишњег свечара господина Бојана Стевића и верног народа парохије лазаревачке.