СВАКОДНЕВНЕ ЛИТУРГИЈЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ

ЛЕК ЗА БЕСМРТНОСТ

СВАКОДНЕВНЕ ЛИТУРГИЈЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕСвакодневно служење светих Литургија и акатиста у храму Свете Петке, у крагујевачком насељу Виногради, у периоду дужем од месец дана, а по благослову нашег Владике, Епископа шумадијског Господина Јована, донело је у петак, 26. децембра 2008. године, врхунац Божије објаве – током архијерејског служења свете Литургије потекло је на иконостасу свето миро, наочиглед свих служашчих и верног народа.

Подсећамо да је Црква Божија у Виноградима, након назнака у новембру нарочите Божије благодати кроз мироточење престоних икона, добила благослов Епископа шумадијског Господина Јована да се свакодневно служе Литургије и акатисти. Архијерејски благослов је укрепљен и посебним старањем Епископа – наш Владика је у цркви Свете Петке началствовао на деветнаест Литургијских сабрања. Благодарећи Епископовој љубави и бризи према овој светињи, верни народ је из дана у дан усредно, у све већем броју, долазио у цркву и молитвено учествовао у Евхаристијској радости која је била увећана јеванђелским поукама које је Владика Јован редовно упућивао својој пастви. Потврдило се да тај учитељски и молитвени благослов прати милост и благодат Божија која се пројављује кроз мироточење икона у овом храму.

Оваква изобилна Божија благодат, која нас посећује ових дана, живи је доказ да је света Литургија лек за бесмртност, како каже свети Игнатије Богоносац у Посланици Магнежанима (6,2) – радионица бесмртности, место спасења, догађај Царства небеског.

Све ово што се догађа у цркви Свете Петке у Виноградима је потврда суштине православног учења – Епископ у Цркви, овом приликом наш Епископ, је личност од које почиње свака иницијатива и који уједињује све службе у Цркви, који је жива икона јединства у Христу.

Драган Брашанац, протонамесник