Одштампајте ову страницу

СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЈА – ХРАМОВНА СЛАВА У ТРНАВИ

СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЈА – ХРАМОВНА СЛАВА У ТРНАВИ

На дан када у нашој Светој Цркви прослављамо Светог пророка Илију, 2. августа 2022. године, у Трнави је прослављена храмовна слава. Светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић уз саслуживање протојереја – ставрофора Душана Гњатића (епархија канадска), протојереја – ставрофора Ђорђа Радишића, протојереја Ненада Савића, протонамесника Бранимира Товиловића, јереја Немање Радоичића и ђакон Стеван Илића.

Верном народу, који је испунио храм, у богонадахнутој беседи обратио се протонамесник Бранимир Товиловић: „Срећна слава, браћо и сестре! Данас у име Божије окупио нас је на овом светом месту Свети пророк Илија, једна од најзначајнијих личности Старога Завета. По речима Светог владике Николаја Велимировића он је био боговидац, чудотворац и ревнитељ вере Божије. Био је родом из племена Аронова из града Тесвита, због чега је и прозват Тесвићанин. Сву своју младост Свети пророк Илија провео је у богомислију и молитви. Велики сукоб имао је пророк Илија са тадашњим израиљским царем Ахавом и његовом опаком женом Језавељом. Они су се клањали идолима и одвраћаху народ да служи Богу јединоме и живоме. При том још Језавеља наговори свога мужа да подигне храм посвећен богу Ваалу и одреди многе свештенике на службу том лажном богу. Великим чудесима Илија је доказао силу и власт Божју. На његову молитву Бог је затворио небо, те не би кише три године и шест месеци. Такође, његовим молитвама спусти огањ са неба па запали жртву посвећену Богу своме, док жречеви Ваалови то не могаху учинити. Прорече злобном цару Ахаву да ће му пси крв лизати, и Језавељи, да ће је пси изјести, што се и догодило. Пред смрт узе Јелисеја и одреди га за наследника у пророчком звању. Својим огртачем пресече воду у Јордану и најзад би узнет на небо у огњеним колима. На Тавору се јавио заједно са Мојсејем Господу нашем Исусу Христу. Нека Вас све Господ сачува молитвама овог праведника Божјег и нека вас укрепи да и ви будете ревнитељи за праву веру као што је то био и Свети пророк Илија. “

Након беседе верни народ приступио је Светој Чаши спасења. Пред крај Свете Литургије свештеници и народ кренули су у крсни вход где су се помолили код споменика свим пострадалим мештанима у ратовима за ослобођење Србије од страних завојевача. Потом је уследила молитва са освећење и сечење славског колача. Великим трудом и љубављу старешине храма протојереја – ставрофора Слободана Богојевића и данашњих свечара породице Јовановић из Трнаве, сви гости били су послужени славским ручком у трпезарији парохијског дома где је настављено данашње Литургијско сабрање.

Ђакон Стеван Илић