ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА НА ПОЧЕТКУ ЂАЧКОГ УЧЕЊА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА И ПОБЕДОНОСЦА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА НА ПОЧЕТКУ ЂАЧКОГ УЧЕЊА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА И ПОБЕДОНОСЦА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

У Недељу тринаесту по Педесетици 11. септембра 2022. године када наша Света Црква прославља успомену на усековање главе Светог Јована Крститеља у храму Светог великомученика и победоносца Георгија у Шумарицама служена је Света Литургија.

Литургију је служио протојереј Срђан П. Тешић служашчи храма. На литургијске прозбе су одговарали чланови хора "Свети ђакон Авакум" предвођени протиницом Милицом Тешић.

Поред верног народа храм су испунили и ученици основне школе "Јован Поповић" предвођени вероучитељицом Оливером Станчић.

По прочитано јеванђељском зачалу сабранима се речима беседе обратио прота Срђан који је говорио о животу и делању Светог Јована Претече и Крститеља Господњег "највећег од свих од жена рођених" како је Сам Спаситељ рекао. Претеча је сав живот свој провео проповедајући и припремајући народ за сусрет са Спаситељем света који долази да понесе бреме наших грехова како би нас ослободио од прародитељске клетве и вечне смрти.

Прота Срђан се обратио том приликом и најмлађима, бираним речима које би и њима биле разумљиве, подсећајући на сукоб између Светог Јована и Ирода, подсећајући на слободу у Христу, очувању добра у слеђењу за Христом, али се у оквиру хришћанске слободе осврнуо на текућу проблематику у родитељству, а то је поробљеност деце фикцијом, а кроз употребу мобилних телефона и компјутера. Будући и сам родитељ, појаснио је да стварајући себи идоле у појединим личностима, пратећи њихов живот, саображавајући се њима кроз "давање лајкова", ми правимо себи идоле остављајући Христа, губимо свој живот живећи туђ, што не смемо дозволити.

Истакао је такође и значај поста и причешћа за нас православне хришћане, а деци указао да њихов пост не треба да буде само у храни, већ и у одрицању од употребе телефона и компјутера, јер ће на тај начин положити велику жртву за Христа, а себе узграђивати на добро.

Посебно радује да је на позив свештеника "са страхом Божијим и вером и љубављу приступите" приступило пуно деце која су се за причешће спремала постом и молитвом.

По заамвоној молитви прота Срђан је одслужио молебан на почетку ђачког учења. На крају су ученици покропљени освећеном водом и добили су пригодне дарове.

Сабрање је настављено у порти храма где је за децу припремљено послужење.