СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА-ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ У САБОРНОМ ХРАМУ

СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА-ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ У САБОРНОМ ХРАМУПравославна црква данас слави празник Света Три Јерарха. То је празник три светитеља: Василија Великог, Григорија Богослова, Јована Златоустог. Сваки од ова три светитеља има свој посебан дан празновања у црквеној години. Свети Василије Велики се слави 14. јануара, Свети Григорије Богослов 25. јануара, по старом календару, Свети Јован Златоусти 27. јануара по старом календару.

За време византијског цара Алексија Комнина у Цариграду је дошло до несугласица и препирки међу људима, који је од ове тројице светитеља највећи. Једни су говорили да је то Свети Василије, због његове храбрости и чистоте, а други су мислили да је то Григорије Богослов, због дубине и висине његовог ума у богословљу, а трећи су мислили да је то Свети Јован, због своје красноречивости. По промислу Божијем ове расправе су престале када су се у сну ова три светитеља јавили евхаитском епископу Јовану и рекли му: „Ми смо једно у Богу, као што видиш и нема у нама ништа противречно. И међу нама нема ни првог, ни другог, него ако једног споменеш, одмах су ту и друга двојица“. Светитељи су саветовали епископа Јована да се престане са деобом оних који се споре и препиру око њих, и да се састави заједничка служба и заједнички празник за њих и тада је установљен празник Света Три Јерарха.

У навечерје овог дивног празника Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је бденије у Саборном храму у Крагујевцу, уз саслужење братства Саборног храма.

На сам дан празника Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој цркви.

Срећко Зечевић, јереј