ПРОСЛАВА ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ImageВелики хришћански празник Сретење Господње уједно је и Дан државности Републике Србије. Свету Архијерејску Литургију у цркви Вазнесења Господњег у Орашацу, служио је Његово Високопреосвешетнство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије уз саслужење Његовог Преосвешетнства Епископа шумадијског Г. Јована, свештенства и ђакона.

У току Свете Архијерејске Литургије, којој су присуствовали ЊКВ принц Александар Карађорђевић и принцеза Катарина, потпредседник Владе Србије г. Јован Кркобабић, министри пољопривреде г. Саша Драгин, просвете др Жарко Обрадовић, трговине г. Слободан Милосављевић, и вера др Богољуб Шијаковић, беседио је Митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

На Светој Литургији, верницима и целом српском народу, беседом се обратио Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије истакавши значај празника Сретења Господњег, јер је у символичком сурету у самом историјском тренутку празника Сретења сва истинска историја рода људскога. Том и таквом сретењу, којег су се удостојили Пресвета Богородица и праведни Симеон, чезне и тежи сваки човек кроз историју - сретењу и сусрету са оваплоћеном Истином, која га обасјава и просветљује. На овај свети дан остварило се и древно пророштво које каже: „милост и истина се сретоше, правда и мир се загрлише“. Празник Сретења је празник људске природе, празник човеков и зато је велика мудрост и богонадахнутост предака наших који су управо на овај свети празник Сретења изгласали и потврдили Устав Кнежевине Србије 1835. године. Тај Устав је управо један изданак, један зрачак који је засијао из овог сусрета Бога и човека, сусрета милости Божије и истине Божије, правде и мира. У та тешка времена ослобађања од насиља, наши преци су донели Устав, да би сагласно њему устројили свакидашњи живот ондашње државе и народа.

Беседа митрополита Амфилохија у Орашцу на Сретење Господње 2009. године

Снага тог Устава је утолико значајнија уколико је он утемељен на божанском поретку, који рађа истински поредак и мир међу њудима и у људским срцима. Без Божије правде немогуће је устројити на прави начин људски живот, јер свака правда извире из Божије правде. Празнујући Сретење Господње, ми се поново присећамо тог дивног догађаја и у исто време, по ко зна који пут, стичемо сазнање да се Бог и Божији закон не заснивају на сили и насиљу; односно да се људски поредак не заснива на људском безумљу и мудрости, већ на Божијој правди.

После Свете Литургије, Преосвећене Владике, свештенство и народ су у литији пошли до Марићевиће јаруге, где је одржан помен Вожду Карађорђу и свим устаницима страдалим за слободу српског народа. Помену и културном програму присуствовали су највиши државни и војни званичници, међу којима су били премијер Владе Републике Србије Мирко Цветковић и председница Скупштине Србије Славица Ђукић- Дејановић.

После Свете Литургије, молитве за мир и напредак Републике Србије и за спасење свих грађана који живе у сувереној и светски признатој држави Србији, почеле су свечаности које су све присутне подсетиле на величину српског државника, војника, сељака, професора и ђака, радника и научника, који су кроз историју достојанствено представљали своју Отаџбину и Цркву, а затим су указане државне и војне почасти свим пострадалим за веру и Отачаство уз церемонију полагања ловорових венаца у Марићевића јарузи и културно уметнички програм.

У свом говору Премијер Цветковић је у говору рекао да је Влада Србије преузела одговорност за решавање проблема на Косову и Метохији, подсетивши да је проглашење независности Косова угрозило међународно право, безбедност у региону и сигурност становништва у Покрајини.

Србија изабрала "легитимна и мирна средства да се бори за Косово и Метохију". Улаже се у бржи развој јужне Покрајине и припрема "детаљан план одрживог опстанка и повратка расељених".

"Покренули смо озбиљну дипломатску акцију да у складу са међународним правом анулирамо ту самопроглашену независност, и успевамо у томе. Влада Србије никада и ни под којим условима неће одрећи Косова и Метохије", истако је премијер.

"Време је да се окренемо будућности, да заједно и предано радимо на бржем развоју, да не остављамо проблеме својој деци, него да их сами решавамо. Ово је време када одлучујемо како ће наша земља изгледати за десет, двадесет година", истакао је Цветковић .

"Србија данас, као и на Сретење 1804. године када је поставила темеље своје савремене државности, мора да изабере прави пут и да се суочи са дилемама на који начин да убрза сопствени развој и како да ухвати корак са развијеним земљама", рекао је премијер.

"Данас на месту где се сусрећу прошлост и будућност и где су постављени темељи савремене српске државе морамо поручити и себи и свету да су нам више него икада потребни слога и солидарност и да само јединствени можемо остварити сан свих генерација, а то је здрава и стабилна европска Србија, сачуваних демократских и слободарских традиција", закључио је премијер Цветковић.