Чланци поређани по датуму: недеља, 14 јануар 2018

САОПШТЕЊЕ СА СЕДНИЦЕ ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ СА АРХИЈЕРЕЈСКИМ НАМЕСНИЦИМА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Дана 15. јануара 2018. године, на празник Светог Серафима Саровског, а под молитвеном заштитом Свете Петке, у Богом чуваном граду Јагодини, одржана је прва редовна седница Епископа шумадијског са архијерејским намесницима Епархије шумадијске.

На седници су разматрана питања од значаја за богослужбену, пастирску и хуманитарну делатност свештенства Епархије шумадијске у 2018. години.

Посебна пажња посвећена је питању црквеног поретка који по речима Светог Григорија Богослова “држи небо и земљу” и кога као таквог треба чувати.

ПРОМОЦИЈА НАУЧНОГ ЗБОРНИКА “ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У ЈАГОДИНИ” “Зборник је плод љубави, рада и труда” рекао је између осталог Епископ шумадијски Господин Јован, који је учествовао у промоцији.

Зборник о два века постојања и рада цркве Светих архангела Михаила и Гаврила, у народу познатије и као Старе јагодинске цркве, промовисан је протеклог уторка у Завичајном музеју у Јагодини.

Два века постојања овог храма, најстаријег у Јагодини, најављена су дводневним симпозијумом који је одржан у новембру 2016. године на Факултету педагошких наука у Јагодини. Овај зборник је дошао на време и се састоји од 16 научних радова који се баве историјатом цркве: од њеног настанка, када ју је изградио кнез Милош Обреновић, па све до данас. Зборник обухвата и све чињенице везане за цркву: од биографија свештеника, преко детаља о уметничкој историји овог храма, па све до информација о настави веронауке у том периоду.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА И МОЛЕБАН ЗА ПОЧЕТАК НОВЕ ГОДИНЕУ недељу, 14. јануара, када наша Света Црква прославља успомену на Образање Господње и Светог Василија Великог, у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу је служена Света Литургија.