Чланци поређани по датуму: субота, 27 април 2019

ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНА О ВАСКРСКУ 2018. ГОДИНЕ

ЈОВАН

ПО МИЛОСТИ БОЖИЈОЈ ПРАВОСЛАВНИ
ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ

СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И СВОМ ВЕРНОМ НАРОДУ ОВЕ БОГОМ ЧУВАНЕ ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ, БЛАГОДАТ ВАМ И МИР ОД БОГА ОЦА, БОГА СИНА И БОГА ДУХА СВЕТОГА УЗ СВЕРАДОСНИ ВАСКРШЊИ ПОЗДРАВ:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Српска Православна Црква својој духовној деци о ВАСКРСУ 2019. године

ИРИНЕЈ

по милости Божјој

православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски, са свим архијерејима Српске Православне Цркве – свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима наше свете Цркве: благодат, милост и мир од Бога Оца, и Господа нашега Исуса Христа, и Духа Светога, уз радосни васкршњи поздрав:

Христос васкрсе!

ВЕЛИКА СУБОТА У СТАНОВУНа Велику суботу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика и исцелитеља Пантелејмона у Станову.

У пуном храму верног народа, заједно са својим Епископом принели смо своје молитве Васкрслом Господу који је на Велику суботу разрушио ад и Васкрсао старозаветне праведнике. Његовом Преосвештенству Епископу шумадијском Господину Јовану саслуживали су: архијерејски намесник крагујевачки протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереј Горан Ђерковић, протојереј Сретко Петковић, протођакон Иван Гашић и ђакон Недељко Дикић. За певницом су певали протојереј Драгослав Милован и г. Никола Ђурица. Чтецирали су г. Марко Гаљак и г. Стефан Лазаревић.

ПРИЧЕШЋЕ КОРИСНИКА ДОМА ЗА СТАРЕ “ЛУГ” НА ВЕЛИКУ СУБОТУСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована у Дому за старе “Луг” у Ковачевцу постоји, од самог оснивања ове установе, пракса причешћивања корисника. Некадашњи надлежни парох протојереј-ставрофор Милорад Лазић је у току великих постова причешћивао и исповедао вернике у овом дому. Доласком јереја Марка Јефтића на ову парохију, а у договору са власником Дома за старе “Луг” др Владаном Чокићем, одлучено је да се рад са корисницима додатно интензивира.

ЉУБАВ НА ДЕЛУУ дане велике недеље, ученици ОШ “Карађорђе” из Тополе показали су и ове године велику хришћанску љубав фарбањем васкршњих јаја и израдом васкршњих честитки које су потом продавали у центру Тополе заједно са децом са посебним потребама из удружења “Загрљај”. Сав приход од продаје намењен је особама са инвалидитетом.