Чланци поређани по датуму: новембар 2008

ДУХОВНА РАДОСТ У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У КРАГУЈЕВЦУУ недељу 30. 11. 2008. године, на дан Светога Григорија Чудотворца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради, уз саслужење више свештеника и ђакона крагујевачког намесништва.

СВЕТИ ЈОВАН ЗЛАТОУСТИ – СЛАВА БОГОСЛОВИЈЕ У КРАГУЈЕВЦУПрослављање патрона богословског училишта у Крагујевцу – светог Јована Златоустог, започело је на навечерје празника, 25. новембра служењем празничног бденија у школском храму. Молитвено слављење високог заштитника предводио је Његово преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован, који је након богослужења остао у дужем плодотворном духовном разговору са ученицима и професорима. Током заједничке трпезе љубави, епископу Господину Јовану ректор богословије протојереј ставрофор професор др Зоран Крстић изразио је захвалност за све што чини у бризи за овај богословски завод, како на плану свакодневног функционисања, тако и у духовном надзору.

СЛАВА ГРАДА АРАНЂЕЛОВЦАНа празник Сабора Светог Архангела Михаила, у петак 21. новембра, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Са владиком су саслуживали свештеници овога храма, као и пречасни синђел Сава, настојатељ манастира Брезовац.

Обраћајући се сабраном народу, који је испунио петропавловску цркву, владика Јован је најпре честитао крсну славу свим свечарима и истакао значај и величину Крсног имена за сваку српску породицу и дом. По владичиним речима, Крсна слава је највећи и најближи заштитник дома и свих чланова породице, те се стога најпре треба обраћати својој слави за молитвено заступништво и помоћ.

ОСВЕЋЕЊЕ КРСТОВА ХРАМА СВЕТЕ ПЕТКЕ У ЈАГОДИНИУ понедељак, 24. 11. 2008. године на дан Св. краља Стефана Дечанског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслужење јагодинског свештенства, освештао је крстове за храм Свете Петке у Јагодини.

ДУХОВНА РАДОСТ У РОГОЈЕВЦУНа празник Светог Нектарија Егинског 22. 11. 2008. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован осветио је мермерни крст и капију у порти храма Свете Петке у Рогојевцу. Овај свети чин обављен је уз учешће свештенства, монаштва и верног народа овог краја.

Присутни су били представници града Крагујевца, гости из Београда, многи приватни предузетници, директори јавних установа и други приложници. После овог чина приређен је свечани ручак у црквеној сали.

ЂУРЂИЦ - КРСНО ИМЕ ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ Г. ЈОВАНСвака недеља је за хришћане празник и радост, јер тада у својим храмовима окупљени око свог епископа или свештеника они сва добра која су примили и која примају од Господа, исте уздижу назад у благодарности тражећи благослов и умоножење истих. И ове недеље 16. 11. 2008. године у многобројним црквама у Крагујевцу али и широм наше Богом чуване епархије, верници су испунили своје цркве узимајући учешћа у Светој литургији. Али овај дан Васкрсења био је нарочито испуњен додатном радошћу празника Обновљења храма Светог великомученика Георгија – Ђурђиц који многи верници прослављају као своје крсно име или преславу.

КАНОНСКА ПОСЕТА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ВЕНЧАНИМАНа празник Светог мученика Нестора 9./27. новембра 2008. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску литургију у храму Светог уз саслужење више свештеника и ђакона у храму Светог великомученика Георгија у Венчанима и рукоположио ђакона Марка Стевановића у чин свештеника, са наречењем за парохију у Поповићу намесништво космајско.

ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ У ЛАЗАРЕВЦУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је на дан Светог великомученика Димитрија уз саслуживање свештенства и монаштва шумадијске епархије служио Свету архијерејску литургију у граду Лазаревцу. Велелепни храм, како га је владика окарактерисао, је у једном моменту био претесан да прими све оне који су желели да узму учешћа у овом торжественом сабрању.

ОСВЕЋЕЊЕ КРСТОВА ХРАМА СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ У РИБАРУУ уторак, 04. 11. 2008. године на дан Светог равноапостолног Аверкија Јерапољског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслужење јагодинског свештенства, осветио је крстове за храм Свете Тројице у Рибару.

РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ХРАМУ СВ. ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУУ суботу и недељу 01. и 02. 11. 2008. године верници становљанских парохија при храму Светог великомученика Пантелејмона били су у прилици да по милости и благодати Божијој, а по предању Светих Апостола у оквиру Свете литургије учествују у Светој тајни рукоположења, којом је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован увео у ред клира апсолвента теологије Гојка Марковића. На обе Свете архијерејске литургије началствовао је владика Јован уз саслужење више свештеника и ђакона. У суботу је обављено рукоположење у ђакона, а у недељу на празник Светог великомученика Артемија у чин свештеника.