Чланци поређани по датуму: среда, 17 октобар 2018

ПАТРИЈАРСИ ЈОВАН И ИРИНЕЈ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИПатријарх антиохијски и свега Истока г. Јован и Патријарх српски г. Иринеј посетили су 17. октобра 2018. године Пећку Патријаршију и манастир Високи Дечани.

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј и Његово Блаженство Патријарх антиохијски и свега Истока г. Јован X посетили су древно седиште Српске Православне Цркве, манастир Пећку Патријаршију. У топлом обраћању високом госту, Свјатјејши је укратко изнео историјат Пећке Патријаршије и приближио дешавања из даље и ближе српске историје која су довела до егзодуса српског народа из јужне српске покрајине.

ПАТРИЈАРСИ СЕ ПОКЛОНИЛИ СВЕТИЊИ СТУДЕНИЧКОЈЊегово Блаженство Патријарх антиохијски и свега Истока г. Јован X и Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј стигли су 15. октобра 2018. године у поподневним часовима у манастир Студеницу.

После посете манастиру Жичи патријарси Јован и Иринеј са пратњама свечано су дочекани у манастиру Студеници. Мештани тог планинског краја заједно са својим свештенослужитељима и манастирском братијом уприличили су лепу добродошлицу. Још пре него што су манастирска звона најавила улазак драгих гостију у манастирску порту, сплетови народних песама и игара донели су свима ведро расположење и осмехе на лица. Уз појање песама Богородици, којој је и посвећен студенички храм, сабрање је кренуло на поклоњење моштима светитеља Симеона, Анастасије и Симона.