ПУТОВАЊЕ СВЕТИЊАМА ЈУЖНЕ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ

ПУТОВАЊЕ СВЕТИЊАМА ЈУЖНЕ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕПоклоничка агенција епархије шумадијске подузела је духовно путовање светињама Црне Горе и Јужне Србије од 21-23. септембра 2012. године.

На пут из Крагујевца уз молитве Богу и Богородици чије смо рођење прослављали кренули смо удобним аутобусом „Вихор“ ДОО.

У раним јутарњим сатима стигли смо у манастир Дајбабе место почивања новоканонизованог светитеља Симеона Дајбабског.

Око подне наши поклоници су били у реду многобројних људи који су чекали да се поклоне пред моштима Светог Василија Острошког. Многи од њих су се сместили око Горњег манастира како би ноћ провели што ближе светитељу, а како приличи поклоницима били су и на васкршњем бденију уочи недеље и по том су слушали предавања које се при горњем манастиру редовно одржавају.

У недељу после Свете Литургије кренули смо назад и око подне били у манастиру Морача, где смо целивали руку Св. Харалампија, светитеља из 3. века хришћанства.

Увече крочивши поново на тле Србије посетили смо манастир Милешеву одакле је сијало тело Св. Саве и одакле и дан данас сија његов, нажалост, празан гроб. Све нас је са зидова цркве посматрао чувени Бели Анђео који објављује Васкрсење Христово и наше.

Уз више краћих одмарања стигли смо у Крагујевац у касним вечерњим часовима захвалини Богу за све што смо видели и доживели на овом духовном путовању.

секретар поклоничке агенцје, Марко Арсенић