ЕПАРХИЈА ШУМАДИЈСКА ОРГАНИЗУЈЕ ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ У МАНАСТИР ХИЛАНДАР И СВЕТУ ГОРУ

МАНАСТИР ХИЛАНДАР И СВЕТА ГОРА

23 - 27. јуни 2016. године

5 дана аутобусом

1. дан: КРАГУЈЕВАЦ – СОЛУН

Полазак из Крагујевца у 21:00 часова. Успутна краћа задржавања ради одмора.

2. дан: СОЛУН – СУРОТИ – ЈЕРИСОС

Долазак у Солун у јутарњим сатима, доручак. Посета Зејтинлику, па Цркви Светог Димитрија и поклоњење Светим моштима. Кратки обилазак Солуна (слободно време), састанак у 14:00 сати код „Беле куле“, полазак за Суроти, обилазак женског манастира Св. Јована Претече у Суротију. Поклоњење гробу и моштима Св. оца Пајсија Грка и његовог духовног учитеља Авва Арсенија Кападокијског, отац Пајсије је био један од највећих чудотвораца 20 века, чак задњих година је и земља са његовог гроба чудотворна, живео је и подвизавао се на Светој Гори, али је по сопственој жељи сахрањен у манастиру, чијем је сестринству био духовник. Посета Арнеји са краћим одмором, место где се продаје најбољи мед на свету. Посета метоху манастира Хиландара – Милу Арсеница, обилазак манастирског комплекса. Долазак у Јерисос, вечера, ноћење, доручак.

3. дан: УРАНОПОЛИС – ХИЛАНДАР

Устајање у 05:00 сати, доручак (ланч пакет), полазак за Уранополис, укрцавање на траект и долазак за Свету Гору. Долазак у манастир Хиландар, смештај у конаку, обилазак манастриског комплекса: католикон или САБОРНА ЦРКВА – задужбина краља Милутина са из 1293 и целивање Чудотворне Иконе Богородице Тројеручице, ТРПЕЗАРИЈА – подигнута од стране краља Милутина са живописом који је почетком 17. века урадио зограф Георгије Митрофановић; уколико услови буду дозволили, посетиће се РИЗНИЦА са најбогатијом колекцијом икона од 12.-14. века и БИБЛИОТЕКА – у којој се чува Хиландраски медицински кодекс . Обилазак цркава и светиња ван зидина Хиландара: црква СВ. ТРИФУНА – баштенска црква, ЦРКВА БЛАГОВЕШТЕЊА у којој се налази крипта са моштима хиладарских монаха, КРСТ и МАСЛИНА ЦАРА ДУШАНА, ПИРГ КРАЉА МИЛУТИНА... Уколико временски услове дозволе обилазак грчког светогорског манастира ЕСФИГМЕН, са најстрожијим типиком на Светој Гори Атонској. Вечерње богослужење, вечера, ноћење.

4. дан: ХИЛАНДАР – УРАНОПОЛИС – СОЛУН

Света Литургија. Доручак. Обилазак манастирске ризнице. Укрцавање на брод и одлазак у Уранополис.

ЈЕРИСОС- СТАГИРА- КРАГУЈЕВАЦ

Ручак, полазак за Стагиру (родно место философа Аристотела) и обилазак технолошког парка, где су изложени неки од уређаја из области оптике и акустике са којима је између осталог експериментисао и сам Аристотел, ручак, посета цркви Св. Стефана Арнејског у Арнеји. Полазак за Крагујевац са краћим паузама. Долазак у Крагујевац у касним вечерњим сатима.

ЦЕНА: 200 евра (у ратама до поласка)

Конт. тел.: 034 / 305-111, 061 / 300-81-86

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ У МАНАСТИР ХИЛАНДАР И СВЕТУ ГОРУ