Чланци поређани по датуму: понедељак, 10 фебруар 2014

ОСВЕЋЕЊЕ ПРИДВОРНЕ КАПЕЛЕ СВЕТОГ ЈОВАНА ПРОРОКА, ПРЕТЕЧЕ И КРСТИТЕЉАГосподе који владаш, Боже и Спаситељу наш, узданицо свих крајева земље, услиши нас грешне који ти се молимо и пошаљи свог Пресветог и Свемоћног Духа коме се клањамо и освети овај храм. Испуни га вечном светлошћу. Изабери за стан своје славе...

Овим речима из молитве којим се храм освећује, освећено је још једно станиште Духа Светог Животворног. Пропевао је још један олтар саздан у славу Бога Живог. Тиме је духовна вертикала која везује земљу са небом, човека са Творцем својим, обогаћена са још једном нити која неће овешчати, нити ће се покидати до конца времена. Град на Лепеници постао је богатији тако за још једно светилиште.

ОСВЕЋЕНИ ТЕМЕЉИ ЦРКВЕ СВЕТОГ САВЕ У БАЈИНОЈ БАШТИУ суботу, 01. 02. 2014. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Епархије жичке Господин Јован извршио је чин освећења темеља цркве посвећене Светом Сави, у Бајиној Башти.

Чину освећења је присуствовао велики број верника. Након освећења, Владика се очинском љубављу присутном народу обратио пригодном беседом. Владика Јован је посебно нагласио колики је благослов за људе који живе у Бајиној Башти да баш они, баш ова генерација људи подиже храм. То је нарочит благослов који није дат свакој генерацији.

ЦРКВА У ГРОШНИЦИ ПРОЛСАВИЛА ГРИГОРИЈА БОГОСЛОВАУ петак 07. фебруара 2014. године, Црква Божија у Грошници, прославила је своју храмовну славу, Светог Григорија Богослова, Архијерејском литургијом, којој је началствовао Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење свештенства Епархије шумадијске те госта из Нишке епархије, јереја Милана Ракића.

У четвртак 06. фебруара 2014. године, када Црква прославља Свету Ксенију Римљанку, Епископ шумадијски Г. Јован, служио је литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

ОСВЕЋЕЊЕ ЗЕМЉИШТА ЗА НОВЕ ХРАМОВЕ У УЖИЦУ 6. фебруара, на дан Преподобне Ксеније Римљанке и Св. Мученика Вавила, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Г. Јован освештао је у Ужицу земљиште на три локације намењене за подизање нових православних храмова у овом граду.

Преосвећени Владика је, уз саслужење ужичког свештенства, осветио места на Старом граду (Караули) где ће бити грађена црква Преподобне мати Параскеве-Свете Петке, на Међају где ће бити грађена црква Свете Тројице (слава града Ужица) и у Крчагову где ће бити грађена црква Покрова Пресвете Богородице. Освећењу је присуствовао министар правде у влади Републике Србије, господин Никола Селаковић, градоначелник Ужица, Саша Милошевић, градски званичници и мноштво верног народа.

СЕЋАЈТЕ СЕ СВОЈИХ СТАРЕШИНАНа дан Светог апостола Тимотеја, 04. фебруара 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Епархије жичке Г. Јован, служио је Свету Архијерејску литургију у Дому Спасовом у манастиру Жичи, уз саслужење више свештеника и ђакона.

После Свете Литургије Владика је служио парастос блаженопочившем Епископу жичком Господину Стефану, поводом 11 годишњице од његовог упокојења.