Чланци поређани по датуму: четвртак, 09 јануар 2020

ПРВО ПРИЧЕШЋЕ ЗА НАЈМЛАЂЕ УЧЕНИКЕ ОШ “ЈОВАН ПОПОВИЋ” ИЗ КРАГУЈЕВЦА Трећег дана Божића, када наша Српска православна црква прославља светог првомученика архиђакона Стефана, у крагујевачком насељу Шумарице служена је света Евхаристија. Парохијски свештеник цркве Светог Георгија, протојереј Срђан Тешић, началствовао је овом светом Евхаристијском заједницом коју су чинили чланови хора “Свети ђакон Авакум”, верни народ и на велику радост свих, многобројна деца основне школе “Јован Поповић” из Шумарица.

“БОЛЕСТАН БЕЈАХ И ПОСЕТИСТЕ МЕ”И у ове дане, када се множаху ученици, подигоше јелинисти вику на Јевреје што се њихове удовице заборављаху кад се дијељаше помоћ сваки дан. Онда Дванаесторица, сазвавши мноштво ученика, рекоше: Не доликује нама да оставивши ријеч Божију служимо око трпеза. Потражите, дакле, браћо, између вас седам освједочених људи, пуних Духа Светога и мудрости, које ћемо поставити на ову службу. А ми ћемо у молитви и у служби ријечи приљежно остати. И ријеч ова би угодна свему народу. И изабраше Стефана, човјека испуњенога вјером и Духом Светим, и Филипа. и Прохора, и Никанора, и Тимона, и Пармена, и Николу прозелита из Антиохије (Дела апостолска 6:1-5)

СВЕТИ АРХИЂАКОН И ПРВОМУЧЕНИК СТЕФАН ПРОСЛАВЉЕН У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ Трећег дана Божића, када прослављамо светог првомученика и архиђакона Стефана, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светога Саве на Аеродрому. Његовом Преосвештенству саслуживали су: протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереј-ставрофор Милан Борота, протонамесник Бранислав Матић, протонамесник Немања Младеновић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Јован (Прокин) и ђакон Александар Ђорђевић.