Чланци поређани по датуму: недеља, 24 април 2022

ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ У ЦРКВИ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У ЈАГОДИНИ

У недељу 24. априла 2022. године у јагодинској цркви Светих апостола Петра и Павла, Његово Преосвештенство, Епископ шумадијски Господин Јован, традиционално је служио Пасхално вечерње. Преосвећеном Владики су саслуживали протојереј-ставрофор Радосав Станковић, протојереј Александар Гајић, протојереј Дејан Марковић, јереј Милан Ђорђевић, јереј Милош Ћирић, јереј Срђан Дангузовић, јереј Милош Јелић, јереј Младен Алексић, протођакон Нинослав Дирак и ђакон Далибор Нићифоровић.

ВАСКРС У МАНАСТИРУ ТРЕСИЈЕ

У манастиру Тресије се током страсне седмице служило опело Христово на Велики петак а на Велику суботу Света Литургија. Велики број верника са Космаја али и из других крајева Шумадије је дочекао најрадоснији Празник – Празник над празницима Васкрсење Христово у манастиру Тресије, где је служена поноћна Литургија.

ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО У ПРВОПРЕСТОЛНОМ ГРАДУ КРАГУЈЕВЦУ

Васкрсење Христово је Празник над празницима зато што најдубље одређује живот Цркве. И не само овај дан, већ свака Недеља у години као Дан Васкрсења, сабира верне у Цркви, у спасавајућу заједницу Трпезе Господње.

У Саборном храму у Крагујевцу у поноћ, уз појање васкршње стихире: “Воскресеније Твоје Христе Спасе...” уз упаљене свеће, отпочело је свечано Васкршње јутрење са литијом. По повратку у храм, настављено је Васкршње јутрење, радосним песмопојем васкршњег канона: “Васкрсења је дан, просветимо се људи...”.

ПРОСЛАВА ВАСКРСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВЦУ

Овогодишња прослава празника Васкрсења Господњег у храму Светог великомученика Димитрија у Крагујевцу протекла је у знаку деце, окупљања сушичких породица у великом броју и ширења хришћанске љубави на духовну корист црквене заједнице овог светог храма. Недељама уназад парохијани су у договору са својим свештеником учествовали у припремама дарова деци, прикупљању материјалне помоћи за сиромашне и социјално угрожене породице, као и осмишљавању прославе празника над празницима.

ПРОСЛАВА ВАСКРСЕЊА ХРИСТОВОГ У МЛАДЕНОВЦУ

Најрадоснији хришћански празник је ове године прослављен веома свечано у младеновачком храму Успења Пресвете Богородице. Младеновачка Црква је од Великог петка била стално отворена, а организована су 24-орочасовна дежурства за време којих су младеновачки верници непрестано читали Псалтир. Посебно је вредно истаћи да је на сам Васкрс Причешћу приступило преко 1000 верника ове вароши.

ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНО У ТОПОЛИ

Христова победа над смрћу као најважнији догађај у историји људског рода свечано је прослављен поноћном Литургијом у Храму Светог Великомученика Георгија на Опленцу. Васкршње јутрење и у наставку Света Литургија почели су у поноћ 24. априла 2022. године.

Светом Евхаристијом началствовао је протојереј Остоје Пешића уз саслужење протојереја Ненада Савића и протонамесника Николе Илића. Дивним појањем саму Литургију улепшао је Хор “Опленац” под диригентском палицом госпође Марије Ракоњац.

ВАСКРС У АРХИЈЕРЕЈСКОМ НАМЕСНИШТВУ БЕЉАНИЧКОМ

Прослава Празника над Празницима Васкрсења Господа Исуса Христа свечано и уз пуно љубави и труда је организована у свим храмовима Архијерејског намесништва бељаничког.

Васкршња Литургија је служена или у поноћ или врло рано у свим храмовима у намесништву, где су прочитане посланице Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија и Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована.

ВАСКРШЊА РАДОСТ У ХРАМУ СВЕТОГ ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

“Телом у гробу, а душом у Аду”, Господ је пребивао међу мртвима у Суботу, како песник говори и “телом суботсвовавши”, јер не хтеде да наруши празновање суботе. Кротак и смирен, Господ је страдао од створења.

ПРОСЛАВА ВАСКРСА У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУ

“Смрти где ти је жалац?
Аде где ти је победа?”

У свим храмовима орашачког намесништва свечано је прослављен празник Васкрсења Нашег Господа и Спаса Исуса Христа. На Светим Литургијама које су служене у присуству великог броја верника био је приметан број млађих парохијана и деце којих је из године у годину све више у нашим храмовима.