Чланци поређани по датуму: недеља, 02 јун 2019

ДРУГИ ДАН ПАТРИЈАРХОВЕ ПОСЕТЕ АНТИОХИЈСКОЈ ПАТРИЈАРШИЈИ

Другог дана боравка у Богом чуваном граду Дамаску, 2. јуна 2019. године, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, заједно са Његовом Блаженством Патријархом антиохијским и свега Истока г. Јованном, служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Часног Крста у Дамаску, недалеко од зграде Антиохијске Патријаршије.

Српском и Антиохијском Патријарху саслуживало је осамнаест архијереја, двадесет и четири свештеника и пет ђакона. Као и предходног дана, патријарха Иринеја на платоу испред храма Часног Крста дочекало је више стотина људи. Насмејаних лица и са несвакидашњим одушевљењем, деца су узвикивала речи добродошлице.

ПАТРИЈАРАШКА ЛИТУРГИЈА У ДАМАСКУ

Завршена је света Патријарашка Литургија којом су 2. јуна 2019. године началствовали првојерарси Српске Православне Цркве и Антиохијске Патријаршије у Саборном храму Часног Крста у Дамаску. Ускоро опширнији извештај.

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА РЕСНИЧКЕ И ЦВЕТОЈЕВАЧКО ЈОВАНОВАЧКЕ ПАРОХИЈЕ МАНАСТИРИМА ЕПАРХИЈЕ ВАЉЕВСКЕУ недељу 2. јуна 2019. године поранили смо и кренули са два аутобуса у походе манастирима ваљевске епархије. План нам је био да будемо на литургији у храму Васкрсења Христовог, а потом да обиђемо манастире Ћелије, Лелић и Јовања и да посетимо спомен комплекс у Бранковини и гроб песникиње Десанке Максимовић.

Два аутобуса су, пуна поклоника, кренула пут Ваљева. Стигли смо у Ваљево уочи почетка свете Литургије, где су свештеници Петар Бранковић и Мирко Шиљковић саслуживали на Литургији, по благослову Епископа шумадијског Г. Јована и Епископа ваљевског Г. Милутина. После Литургије посетили смо храм Светог Нектарија Егинског, где смо се помолили и поклонили моштима Светог Нектарија.